Mama, Zwangerschap

Zwangerschapssymptomen tweede trimester

Morgen ben ik 26 weken zwanger. D.w.z. dat mijn laatste week van mijn tweede zwangerschapstrimester is aangebroken. Tijd voor een update dus! Hoe ervaar ik dit tweede trimester, Wat waren de zwangerschapssymptomen en kwaaltjes? En hoe heb ik me de laatste weken gevoeld?…

Hoe ik dit tweede trimester ervaar?

Ik blijf het eerst en vooral heel vreemd vinden dat ik volgende week al in mijn laatste zwangerschapstrimester zit. Alles gaat ongelooflijk snel, te snel! Hoe benieuwd ik ook ben naar dat lief snoetje van baby nummer 2 (yep! Deze keer kreeg ie geen koosnaampje, baby nummer 2 it is!), hoop ik ook heel hard dat die nog zo lang mogelijk blijft zitten. Maar ik wil wel iets afspreken met baby nummer 2: “Kom er ook wel op tijd uit want een week overtijd gaan kan ik niet nog eens aan, afgesproken?”. 😉

Dit is hoogstwaarschijnlijk mijn laatste zwangerschap en ik krijg dus al heimwee naar iets dat ik nooit meer zal meemaken. Ik wil nog zoveel mogelijk genieten van dat zwanger gevoel, die stampjes, die kriebeltjes, fantaseren over de toekomst en dus nog even in die onwetendheid leven van wat er komen zal. Daarenboven probeer ik nu ten volle te genieten van het leventje met 3 alvorens we met ons viertjes zijn.

Zoals ik mezelf wat vaker moet opleggen wil ik in het ‘nu’ leven om er optimaal van te genieten.

Een tweede zwangerschap is zwaarder, dat steek ik niet onder stoelen of banken. Je zou als zwangere vrouw niet meer dan 5kg mogen optillen. Wat doe je dan met een dreumes in huis van 12kg die niet anders wil dan opgepakt worden door mama? Niet oppakken is geen optie, ik krijg dat vaak niet over mijn hart als hij aan mijn benen hangt met zijn Droopy oogjes en wannabe pruillip. Komedie? Ja! maar hij doet dat potverdikke goed want ik kan er niet aan weerstaan.

Wat waren/zijn mijn huidige zwangerschapssymptomen?

Als het op kwaaltjes aankomt heb ik sinds week 18 niet echt meer te klagen. Deze keer heb ik veel langer last gehad van de typische eerste zwangerschapskwaaltjes, ze kwamen ook dubbel zo hard aan maar buiten de ochtendmisselijkheid die enkel nog aanwezig is wanneer ik mijn tanden poets heb ik hier niet al teveel last meer van. En neen het helpt niet om die tandenborstel minder diep te steken. Ik kan het niet uitleggen maar tandenpoetsen gaat hier nu gewoon vaak gepaard met hoesten en kokhalzen.

Maagzuur

Maagzuur is de kop komen opsteken. Hoewel het deze keer minder lijkt als toen ik zwanger was van Mattéo. Toen leek ik wel een junk die haar dagelijkse portie ‘Riopan’ nodig had. (Riopan was/ is trouwens mijn reddende engel tussen de maagzuurremmers – en neen dit is niet gesponsord). Nu komt het vaak ’s avonds op wanneer ik in de zetel lig of in bed kruip.

Nog steeds moe

Ik had gehoopt dat het zou beteren, dat is toch wat dokter Google je wijsmaakt. Overdag lijkt het wel zo, maar ’s avonds kan geen enkele film of serie me wakker houden. Neerploffen in de zetel om rustig een filmpje te kijken met manlief staat garant voor een dutje of zeg maar DUT.
DUT ja, want vaak mag ik me rond 1u ’s nachts bij elkaar rapen om naar boven te gaan en me slapensklaar te maken (tanden poetsen, ontschminken, omkleden,…) ‘Ik haat dat!’.

Bekkenbodemspieren

Dat eerste trimester kondigde ik heel fier aan dat ik 0,0 last had van die bekkenbodemspieren. Ik denk dat ik mijn mening hierover nu ietsiepietsie ga moeten bijstellen. Het is nog geen drama maar er zal na de bevalling aan gewerkt moeten worden 😉 .

Pijntjes

Lang stappen wordt nu al pijnlijk. Ik ondervond het op citytrip in Parijs en eigenlijk elke keer als ik iets te lang stap of me overzet in mijn huishoudelijke taken. Op zo een moment lijk ik wel een stamp (down under) gekregen te hebben. Een pijnlijke druk op die plek dat ik het best met een blauwe plek kan vergelijken waar je op blijft duwen. Ik maak me hier al niet teveel zorgen meer over want ik herinner me dat ik datzelfde gevoel had toen ik zwanger was van Mattéo. Als ik me niet vergis ging dit naar het einde toe vanzelf over.

zwangerschapssymptomen
Deze foto werd in Parijs getrokken (Versailles). Een citytripje met de zussen en de mama, die allen veel geduld moesten opbrengen omdat ik elke gelegenheid goed vond om even te gaan zitten en tot rust te komen 😉 . Ik kreeg via Instagram heel wat vragen over dit gestreepte kleedje. Het is geen zwangerschapskleedje maar ik vind zo een stretch kleedjes super comfortabel. Momenteel heeft Esprit soortgelijke kleedjes in zijn assortiment.

Hoe heb ik me de laatste weken gevoeld?

Verder voel ik me goed en mag ik echt niet klagen. Ik ben ontzettend graag zwanger, voel me vereerd dat ik dit mag meemaken en prijs me daarom ook heel gelukkig met deze tweede zwangerschap. Ik voel ons minimensje elke dag goed bewegen, een heerlijk gevoel! Het lijkt er wel eens op dat het een heel actief baasje wordt. Ondertussen droom ik verder over hoe hij er zal uitzien, zal hij op zijn broertje lijken? Wordt het een heel ander kind? Gaan die twee onafscheidelijk zijn of zullen we heel vaak bemiddelaar moeten spelen?… De toekomst zal het uitwijzen.

Op emotioneel vlak valt het eigenlijk ook wel best goed mee. Ik heb zeker baaldagen en zit wel af en toe op een rollercoaster als het op emoties aankomt maar ik heb de indruk dat ik die emoties nog vrij goed beheers. Mijn man denkt daar misschien anders over. 🙂

Nog 3 maand. Baby 2 is zo groot als een venkel. Huh?

Gisteren realiseerde ik me dat we nog maar 3 maand te gaan hebben. Baby 2 is volgens mijn app zo groot als een venkel, iets wat ik moeilijk kan geloven als ik die venkel in mijn hand had voor de foto. Dat leek me ineens zo klein terwijl ze over een minimensje van 32,5 cm praten, maar goed!

De stress begint hier nu lichtjes op te komen, buiten een naam hebben wij nog niks. Geen geboortekaartje, geen doopsuiker, geen geboortelijst, geen kamer,… Daarenboven heb ik het precies moeilijk om nieuwe kleren te kopen voor baby 2. Iedere keer ik online wil shoppen koop ik meer voor Mattéo dan voor dat minimensje. Geen idee hoe dat komt! Is het omdat ik weet dat ik veel ga kunnen hergebruiken van Mattéo? Heb ik schrik om de verkeerde maat te kopen? Vreemd I know! Hoewel ik al een augustus baby’tje heb, blijf ik het toch heel moeilijk vinden om te weten wat ik juist moet kopen; body’s met lange of korte mouwtjes? Shortjes of gesloten kruippakjes? Maat 50 of 56?… Het lijkt weer allemaal nieuw voor mij. Een mens vergeet toch snel he.

Ach ja… Ik zal in augustus nog genoeg tijd hebben om met mijn mini te gaan shoppen 😉


Hoe ervaarden jullie het tweede trimester van jullie zwangerschap? Hadden jullie kwaaltjes of voelde je je opperbest zoals dokter Google een tweede zwangerschapstrimester omschrijft?


 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.