Mama

Mijn programma naar meer balans in mijn leven (vervolgartikel)

Een tijdje geleden kon je al lezen dat mijn leven als jonge mama nog niet helemaal in balans is. Ik heb dat even laten rusten en ben vervolgens enkele zaken gaan analyseren. Dat perfectie niet bestaat, daar heb ik me al bij neergelegd. En maar goed ook! Perfectie is saai. Ik moet mezelf kunnen blijven verbeteren. Ik wil blijven leren. Hoe zou ik dat doen moest ik perfect zijn? Juist. Helemaal niet!.

Toch was ik vastberaden om hier aan te werken. Niet om de perfectie te evenaren, wel om een betere balans in mijn leven te brengen. Ik heb er lang over nagedacht en heb dan voor mezelf onderstaand “programma” uitgeschreven. Door dit programma hier neer te schrijven ga ik een soort engagement aan. Nu ben ik wel verplicht om dit programma te volgen want jullie zijn getuigen. Jullie zullen jullie na verloop van tijd wel afvragen of ik onderstaande punten wel heb volgehouden, of ik me er gelukkiger door ben gaan voelen en wat ik anders zou doen.

Hier is ie dan, mijn ‘leven in balans programma’:

Me-time

Ik zeg continu dat ik ga sporten maar ik doe het niet. Vervolgens zeur ik over het feit dat mijn lijf niet meer zo strak is als het geweest is. Klagen en zagen, dat kost energie en daar wordt niemand gelukkig van. Vanaf nu moet ik, met nadruk op moet, 2 keer per week sporten. Op dinsdag ga ik naar de bootcamp. Afgelopen dinsdag had ik mijn eerste sessie en dat heb ik gevoeld! Bootcamp dat is 1,5u intensief sporten in groep en onder begeleiding. Een topinitiatief waar ik toevallig via Facebook op stootte. Ze organiseren het in meerdere steden en het is gratis, zoek maar eens op.

Naast de bootcamp wil ik ook minstens 1 maal per week 30 minuten gaan lopen. Ik hoor sommige al denken, 30 minuten?! Wat wil ze daar mee bereiken? Wel ik zal al heel blij zijn als ik dat kan volhouden. Dus ik stel liever een realistisch doel. Wie weet kan ik mezelf achteraf nog aangenaam verrassen door langer of meer te sporten *droom*droom*.

Die smartphone leg ik minstens 1u weg bij thuiskomst.

Wanneer ik thuiskom wil ik tijd vrijmaken voor Mattéo. Op dat uurtje zal ik heus niets missen op die social media. Maar op dat uurtje mis ik misschien wel een belangrijk moment in Mattéo’s evolutie. Ik weet dus wat kiezen! De gsm leggen we ook weg tijdens het eten. Maar die afspraak werd hier al zo goed als gerespecteerd. Misschien moet ik ook terug GSM-loos leren genieten van die film samen met mijn partner wanneer Mattéo in bed ligt. Ik ben een beetje verslaafd aan multi-screenen.

Weekends zijn heilig, weekends staan voor het gezin.

Ik wil elk weekend minstens 1 activiteit inplannen enkel en alleen met mijn gezin. Onze weekends staan vaak volgeboekt met activiteiten. We haasten ons van her naar der, doen snel een wasje en een strijkje tussendoor. Voor je het weet is je weekend voorbij en heb je bijna niet naar elkaar omgekeken door de drukte. Ik hou van volle weekends. Maar vanaf nu wil ik dat fietstochtje of die boswandeling ook ingepland zien. Al is het maar een uurtje. Maar dat uurtje is dan een uurtje uitsluitend met en voor elkaar.

Huishoudelijke taken

Ik vroeg me al geregeld af of het niet beter is om dagelijks 15 à 20 minuten te spenderen aan het huishouden dan alles op te stapelen tot wanneer het ontploft. Wat resulteert in een volledige dag wassen, strijken, kuisen en slechtgezind rondlopen. Ik integreer die dagelijkse 15 à 20 minuten huishoudelijke taken en of administratie in mijn programma. Benieuwd wat dat gaat opbrengen. En nog een klein maar niet onbelangrijk detail, ik wil die keuken opgeruimd zien alvorens ik ga slapen zodat ik ’s anderdaags niet moet opstaan met de geur van de maaltijd die we de avond ervoor benuttigd hebben *bloos* *bloos*. Ik heb nog veel te leren als het op huishoudelijke taken aankomt, mijn lui kantje komt hier iets te veel naar boven. Zaken die ik niet graag doe kan ik nogal eens gemakkelijk uitstellen. Ik zei toch al dat ik niet perfect was.

Maandelijkse date night

Ik en mijn man lopen elkaar de laatste tijd wat voorbij. We zijn vaak te moe en lopen daardoor prikkelbaar rond. Een goede babbel wordt steeds moeilijker. Tijd voor verandering!

Ik las onlangs iets interessant in een reactie op een post van een medeblogster die, net zoals ik, de ‘date nights’ met haar partner op 1 hand (of vinger) kon tellen sinds de geboorte van haar zoontje. Die reactie bracht mij op een geweldig idee. Wij gaan een maandelijkse date night inlassen. Elke eerste vrijdag van de maand houden we vrij voor ons tweetjes. De bedoeling is dat ieder om beurt de date night organiseert. Ik bijt op 1 september de spits af… (Oei dat is morgen al!?! – ik ga nog eens goed moeten nadenken wat we kunnen doen).

Het leuke aan die beurtrol is dat het spannend blijft voor elkaar omdat je niet weet wat er u te wachten staat. We hebben afgesproken dat er tijdens zo een date night niet altijd een babysit aan te pas moet komen. We kunnen het thuis ook heel gezellig maken wanneer Mattéo in bed ligt. Ik zit alvast boordevol ideeën! De gsm zal ik tijdens die dates proberen te vermijden. Alleen kan ik niet garanderen dat ik geen foto’s/filmpjes ga nemen van die date night voor mijn Instagram Story’s. En neen, pikante beelden worden niet in beeld gebracht!

Verder ga ik ook minder streng zijn voor mezelf. Wat vandaag niet lukt zal voor morgen zijn. Ik kan alleen maar mijn best doen en dat is al goed genoeg. Ik ben wel benieuwd hoeveel voldoening ik uit dit programma zal halen en of ik het überhaupt volhoud.

Hier kom ik dus nog op terug. Zijn er bepaalde ‘zo vergemakkelijk ik mijn leven’ regeltjes die jullie hanteren?

4 thoughts on “Mijn programma naar meer balans in mijn leven (vervolgartikel)

 1. *oops* mijn aanrecht in de keuken is ook een puntje op de agenda 🙂 elke keer ik het savonds wel doe ben ik smorgens zooo blij… helaas, heel vaak dat ik het smorgens nog moet doen ( hoewel ik dan weer het thuis werken voordeel heb, kan ik het toch niet zien dat er rommel ligt als de 1ste kindjes toekomen)
  Perfect bestaat idd niet, let it gooo let it gooo… 😉 niemand is en niemand hoeft perfect te zijn. Perfect = boring!
  Datenight good idea… willen wij al zo lang inplannen 😀 wie weet ooit.
  Geniet er alvast morgen van op de 1ste september! 😉

  1. Echt he! Opstaan met een propere keuken doet zoveel deugd. En dan moet je weten dat wij hier met een open keuken zitten… dus echt not done om het zo te laten. Maar na een lange werkdag, wanneer ik heb staan koken en Matteo eindelijk in bed ligt is die zetel zoooo aanlokkelijk. Btw. die datenight kunnen jullie echt wel inlassen he, gewoon doen!

 2. Ik heb een paar blogs van je gelezen en ik vind alles zo herkenbaar! Eigenlijk alles wel?
  Had ik ze maar eerder gelezen dan wist ik het alvast van die vakantie, haha.
  Maar fijn om je blogs te lezen. Het ‘Ik ben gelukkig niet de enige’ gevoel.

  1. Hi! Wel laat dit nu net de bedoeling zijn van mijn blogs. Mama’s steunen en tonen dat ze niet alleen zijn. En dan ben ik altijd superblij met berichten zoals deze. Bedankt dus voor jouw reactie 🙂 Want nu voel ik me ook niet meer alleen 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.