Inspiratie, Mama

Peuterboekjes – De leukste boekjes volgens Mattéo

Samen boekjes lezen, Mattéo kan daar enorm van genieten en ik stiekem ook. Hoewel ik steeds in het Frans voorlees (Mattéo wordt tweetalig opgevoed) zijn onze boekjes vaak Nederlandstalige boeken. Onbewust merkte ik dat de favoriete peuterboekjes van Mattéo vaak van uitgeverij Clavis kwamen. Zo ging ik mij verdiepen in hun aanbod en merkte ik dat ze echt een veel uitgebreider aanbod hebben dan de geluidenboekjes die hier thuis lagen.

Ondanks het feit dat wij Mattéo tweetalig opvoeden (mijn man spreekt Nederlands met hem en ik Frans), merk ik dat hij al heel wat woordenschat heeft voor zijn leeftijd. Ik vind het geweldig om boekjes open te slaan en hem als het ware te ondervragen. “Wat is dat? Wat doet de olifant? Waar is de beer?” Hij verstaat ons in beide talen en dat vind ik enorm fascinerend. Momenteel is echt voorlezen nog niet aan de orde. Daarom kan ik er gerust Nederlandstalige boekjes bijnemen omdat ik het verhaal er rond zelf wat kan verzinnen. En dieren benoemen in het Frans vormt hier niet al teveel problemen voor mij ;-). Klein weetje: ik ben zelf Franstalig opgevoed en mijn moedertaal is dus Frans. Ik ondervind zelf alleen maar voordelen aan mijn tweetalige opvoeding, vandaar mijn keuze om dit ook aan mijn kinderen mee te geven.

Maar laten we het vooral over de leukste baby en peuterboekjes hebben. En dan voornamelijk over de favoriete boekjes van Mattéo, mijn bijna 2 jarige zoon. (auwch, pijnlijk om dit zwart op wit neer te typen… dat mannetje wordt zo groot).

Favoriete peuterboekjes volgens Mattéo

In de categorie geluidenboekjes doen volgende boekjes het supergoed:

Favoriete geluidenboekjes

Geluiden peuterboekjes vanaf 12 maanden

De voordelen van onderstaande boekjes? Stevig, makkelijke drukknopjes en duidelijke foto’s (vaak 1 dier per pagina). Op die manier leert hij makkelijk dieren te benoemen en geluidjes na te doen. Echt een plezier om naar te kijken :).

De boerderij

De boerderij clavis geluidenboek

De Jungle

geluidenboekje Jungle dieren

Dierencarnaval

Onderstaand boekje is iets anders dan de 2 bovenvermelde boekjes. Hier zal je geen dierengeluiden horen. Jouw kind zal hier wel een eerste kennismaking kunnen maken met klassieke muziek en diverse instrumenten. Mattéo danst enthousiast mee na elke druk op de geluidenknop.

Dierencarnaval clavis geluidenboek

Geluidenboekjes, in een andere categorie:

Onderstaande boekjes doen het ook goed bij Mattéo, alleen blijf ik dan best wel bij hem in de buurt. De pagina’s van deze boekjes zijn dunner, geen kartonnen pagina’s waardoor het boekje iets kwetsbaarder is. Deze boekjes richten zich ook wel naar een iets oudere peuter. Paco en het orkest is idealiter voor kindjes vanaf 3 jaar, maar Mattéo (23 maand) en ik lezen dit boekje met veel plezier samen. Potjesmuziek richt zich naar kinderen vanaf 2 jaar, zodat je samen op een leuke manier aan de potjestraining kan beginnen.

PACO en het orkest

Laat je kind op een ludieke manier in contact komen met diverse instrumenten: klarinet, piano, viool, contrabas,… Het geluid is van uitstekende kwaliteit en de mooie prentjes maken het alleen maar plezierig om te leren.

PACO en het orkest geluidenboekje

Potjesmuziek

Binnenkort starten wij met de zindelijkheidstraining van Mattéo. Verversen is hier echt geen lachertje meer, hij vindt het helemaal niet leuk meer. Ik hoop dus succes te boeken met het potje en reken daarbij op de hulp van onderstaand boekje. In dit boekje wordt er een concert gemaakt van de verschillende potjesgeluiden die de diertjes produceren. Ik ben heel benieuwd of dit boekje gaat helpen. 🙂 – Momenteel associeert hij dit boekje nog niet met de potjestraining, de muziek die bij dit boekje hoort vindt hij daarentegen wel al top!

potjesmuziek geluidenboekje

Mattéo wordt grote broer

Zo is dat! Voor wie het nog niet wist 🙂 Mattéo wordt volgende maand grote broer.

Omdat ik Mattéo echt wil betrekken bij deze zwangerschap en hem (in de mate van het mogelijke) wil voorbereiden, vond ik het belangrijk om enkele boekjes te zoeken die in het thema pasten. Zo kwam ik bij de volgende boekjes:

Zijn favoriet: ‘Milan wordt grote broer’

Hij herkent zichzelf enorm in dit boekje. Mama met de dikke buik, dat ben ik! En Milan is Mattéo (ook al is Milan gezegend met een heerlijk bruin kleurtje, wat je niet bepaald van onze schattige melkfles kan zeggen, sja… mama’s genen meegekregen zeker ?!)

boekje ik word grote broer

‘Rikki wordt grote broer’

Dit boekje is ideaal als je kindje al wat groter is. Hij wordt vanaf 4 jaar aangeraden, toch kijkt Mattéo graag naar de illustraties van de getalenteerde Guido van Genechten.

rikki wordt grote broer

Educatieve boekjes

Hoewel elk boekje dat ik hier vermeld onder de noemer ‘educatief’ kan geplaatst worden, ga ik er toch 2 specifiek onder deze categorie plaatsen.

Anna poetst haar tanden

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar tandenpoetsen is hier (helaas) nog steeds een ramp. Via dit boekje probeer ik hem mee te geven dat tandenpoetsen leuk kan zijn en ook zeer nuttig voor gezonde tandjes.

anna poetst haar tanden

Buikje bloot

Een leuk boekje waarin je peuter samen met ‘Karel’ zijn lichaam ontdekt. Hoofd, schouders, knie en teen! Hoe heten jouw lichaamsdelen? Je lichaam verzorgen, hoe dan? Hoe zie jij eruit?… en heel wat andere vragen worden beantwoord in dit boek.

buikje bloot boekje

Ik hoop dat ik jullie met deze boekjes zin heb gegeven om, samen met je peuter/ kleuter, te gaan lezen.

WIN jouw favoriete boek


Voor diegene die niet kunnen wachten om één van bovenvermelde peuterboekjes aan hun peuter of kleuter te laten ontdekken heb ik goed nieuws. Je kan een boekje naar keuze winnen. 

 1. Volg zeker BESTKIDEVER via Facebook en of Instagram (indien je hier een account hebt)
 2. Vermeld in een reactie hieronder welk boekje je graag zou winnen en wie weet krijg jij binnenkort jouw favoriete boek toegestuurd.

Deelnemen is mogelijk tem. 21 juli 2018 – De winnaar wordt zondag 22 juli 2018 in deze blogpost vermeld.

WEDSTRIJD AFGELOPEN. PROFICIAT MARIEKE. VIDEO VAN DE TREKKING ZIE INSTAGRAM OF FACEBOOKPAGINA: BESTKIDEVER


 

32 thoughts on “Peuterboekjes – De leukste boekjes volgens Mattéo

 1. Ik heb ook een boeken monster in huis (Tja mama is ook verzot op prentenboeken, beroepsmisvorming waarschijnlijk)! We hebben al enkele boekjes van hierboven in huis, Mare vindt ze ook super! Deze middag had ik ook het boek van potjesmuziek vast, maar heb het toch niet meegenomen, toch al een beetje spijt. Dus als we dit zouden winnen ?. Ook het boek van rikki zou leuk zijn, hoewel Mare grote zus wordt zal ze zich er wel in herkennen ?.

 2. Wat een super leuke winactie. Hier waag ik graag mijn kansje, zoonlief word deze donderdag 1 jaar en diertjes kijken vind hij enorm facinerend dus het Jungle boekje gaat hier wel een succes zijn! Wij duimen alvast en jij heel veel succes met de nieuwe telg die er binnenkort is ??

 3. We zijn ook fan geworden van de geluidenboekjes van Clavis! Het boekje met potjesmuziek zou denk ik nog van pas komen om Tobias te laten kennismaken met ‘het potje’ :-).

 4. Inspirerende blog ? Boekjes met geluid doen het hier ook goed maar heb onlangs al eens mijn oog laten vallen op ‘buikje bloot’. Bij deze dus mijn kans. ??

 5. Zo leuk dat je Mattéo tweetalig opvoedt, dat is echt een meerwaarde voor hem voor later! Aangezien ik hier elke dag minstens tien keer enthousiast vraag “Hoe doet de koe? Hoe doet de poes? Hoe doet de kip?” en ga zo maar verder, lijkt mij het geluidenboekje van de boerderij een leuk boekje voor Emiel! 🙂 Mijn dierenimitaties staan namelijk niet allemaal op punt 😉

 6. Geluidenboekjes hebben we hier ook van Clavis en Yoyo Books. Die van Clavis zijn jammer genoeg duur vinden wij, Annabelle heeft er in ene zodanig in gekeken en die is helemaal gescheurd. De yoyo books zijn op hard karton dus een pak steviger. Maar het aller-leukste boek is de Gruffalo (van Lemniscaat). Wij zijn heel benieuwd naar het potjesboek want wij kunnen ons niet voorstellen welk geluid het potje van een varkentje maakt ?

 7. Binnenkort ga ik beginnen met voor te lezen! Elke boek is dus mooi meegenomen!
  Heb zelf ook heel wat boeken van de kleuteropleiding maar geen boeken vanaf 1 jaar!
  De boerderij en de jungle zijn dus echt toppers voor ons!
  Ps, we willen ze ook graag 2-talig opvoeden en wil dus ook zelf graag in het Frans lezen! (Mijn man zou Frans moeten praten en ik wil Franse boekjes en Nederlandstalige boekjes voorlezen)

 8. Wij verwachten ons eerste kleintje één dezer dagen/weken .. we starten dan ook graag bij het begin met de boerderij ? dankjewel alvast!

 9. Morris is ook echt zit van boekjes:) iedere avond voor het slapen gaan, lezen wij verhaaltjes. Hij probeert er altijd toch nog eentje extra te krijgen 🙂 hij is helemaal van van de ‘Anna-boekjes’ en de boekjes van Milan. Dus ‘Milan wordt grote broer’ zou hier een toppertje zijn. XXXX

 10. Oh, leuke winactie…dankjewel!
  Onze kleine man is net 1 jaar geworden. Ik kocht reeds een aantal boekjes, maar nog geen met geluiden!
  Als ik vraag wat de koe doe, durft hij soms (toeval of niet) boe te zeggen?!
  Tijd om hem de andere dierengeluidjes aan te leren, dus ‘De Boerderij’ lijkt mij ideaal voor ons!

 11. Hey Gaëlle,
  de geluidenboekjes “de boerderij” of “de jungle” lijken me ook wel leuk om binnenkort aan onze kleine spruit voor te lezen ? Als ik hoor dat Mattéo er zoveel plezier aan heeft ben ik er zeker van dat ons kind dat ook zo gaat beleven! ?
  Xxx

 12. Buikje Bloot lijkt me een leuke aanvulling voor Walt zijn boekjescollectie. Hij toont dan ook graag aan iedereen die het wil zien zijn knusse peuterbuik ?.

 13. Paco en het orkest zou een geweldig boekje voor mijn klein zangertje zijn! ? Wij proberen ook om mijn zoontje tweetalig op te voeden, maar ik vind het niet gemakkelijk om altijd en overal Frans tegen hem te spreken. Goede tip om gewoon een eigen verhaaltje rond Nederlandstalige boekjes te vertellen, want leuke Franstalige boekjes vinden is niet gemakkelijk!

 14. Wij wagen ons sinds kort aan potjestraining. Het eerste succes is een feit: we verbruiken minder pampers! Woehoew! Helaas wel steeds pipi of kaka op de grond, maar we houden vol.
  Als extra hulp zouden we het boekje ‘potjesmuziek’ volledig zien zitten!!!

 15. Ze zien en klinken allemaal leuk!! Voor onze 14 maanden oude dochter zou ik wel het geluidenboek van de boerderij willen winnen.. Waarom..? Omdat ze nu in de fase zit,van zelf willen bladeren & lezen en we haar willen stimuleren wat de dieren voor geluiden maken.

 16. Wij zijn ook grote Clavis-fans! 🙂 de boekjes met dierengeluiden hebben we al, de batterijen zijn al leeg zelfs 😉 Het boekje van Anna poetst haar tanden zou misschien wel kunnen helpen om het leed ‘s morgens en ‘s avonds van het tanden poetsen te verzachten 🙂

 17. Ook hier bijna een 2 jarige peuter in huis. Op 2 augustus wordt Lili al 2 jaar ?. Ons dochtertje vindt boekjes lezen al van baby aan geweldig! Ze is verzot op de Anna boekjes , maar anna poetst haar tandjes missen we nog in onze collectie ?.

 18. Hier worden ook dagelijks boekjes voorgelezen, en om de zoveel tijd worden er nieuwe gekocht om de collectie uit te breiden en meer op leeftijd te brengen! ‘Anna poetst haar tanden’ zou hier zeer welkom zijn, aangezien dit hoe langer hoe meer een strijd wordt. Met een 1ste tandartsafspraak in het vooruitzicht kan dit boekje hopelijk een positief verloop betekenen 🙂

 19. Leuke winactie ? voor onze Marilou zou ik het boekje ‘Anna poetst haar tanden’ kiezen omdat dat hier nog steeds wat vlotter kan ? alle beetjes helpen toch?

 20. Wij gaan binnenkort ook starten met potjestraining dus potjesmuziek lijkt me een aanwinst. Staf is zó gek van de Anna-boekjes dat hij elk boek Anna noemt ?

 21. Paco en het orkest zou super leuk zijn om samen te lezen
  Met Miel 4jaar en Sam 1 jaar. Wij lezen elke avond een verhaaltje voor en een nieuw boekje is altijd welkom. Zeker met geluidjes erbij is altijd super leuk ?

  1. Proficiat Marieke! Jij wint het boekje ‘Paco en het orkest’. Stuur je me een mailtje met je adresgegevens zodat ik het zo snel mogelijk kan opsturen? Bedankt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.