Geen categorie, Mama

Brief aan mijn zoon voor zijn derde verjaardag

Naar goede gewoonte schrijf ik een brief aan mijn kinderen voor hun verjaardag. Door de drukte komt deze 5 daagjes later maar ik meen elke letter die ik zojuist neertypte. Hier heb je hem dan:

Brief aan mijn zoon voor zijn derde verjaardag

 

Lief klein mijnheertje

Wat word je groot. Al drie jaar verrijk jij ons leven, drie jaren die voorbij gevlogen zijn. Drie prachtige jaren waarin jij mij zoveel hebt bijgebracht, waarin ik meer zelfkennis heb opgedaan dan in al die kinderloze jaren die jouw komst vooraf gingen. Je gaf niet alleen een nieuwe definitie aan het woord ‘liefde’, je leerde me ook waar mijn prioriteiten lagen, wat er belangrijk is in het leven en je neemt elke dag opnieuw mijn hand vast in de aller moeilijkste maar ook wel mooiste leerschool, eentje waarin je nooit afstudeert maar wel dagelijks blijft bijleren, dat van het moederschap.

Vreemd hoe elk cliché lijkt te kloppen eens je kinderen krijgt. De kostbare dagen die wij samen doorbrengen vliegen aan het tempo van een hoge snelheidstrein voorbij. Hoewel ik vaak denk ‘geniet van het moment, dat moment krijg je nooit meer terug’, blijf ik de indruk hebben dat ik nooit genoeg genoten heb. Het schrikt me ook af hoe snel alles gaat. Tegelijkertijd is er niets mooier en niets dat me zo gelukkig maakt dan jou te zien opgroeien, je te zien ontplooien tot de jongen die je nu bent.

Je ontroert me in elke zin van het woord.

Je ontroert me in elke zin van het woord! Hoe je lacht, hoe je praat, hoe je kijkt, hoe je eet, hoe je alles analyseert, hoe je lief hebt, hoe je leert, hoe je danst, hoe je geniet, hoe je beleeft, hoe jij gewoon jij bent.

Ik pik even in op bovenstaande woorden en link ze graag aan het piratenfeest dat we enkele dagen geleden gaven voor de eerste verjaardag van je broer en jouw derde verjaardag. Elk jaar krijg jij een themafeest voor jouw verjaardag en hoewel het elk jaar emotioneel is voor een mama om de verjaardag van haar kinderen te vieren was het dit jaar nog extra speciaal voor mij. Dit was het eerste jaar waarop jij alles echt bewust hebt meegemaakt. Je keek uit naar je piratenfeest, naar ‘de mensen’ zoals jij het zo leuk verwoord, naar de cadeautjes die je zou krijgen, naar de taart en het feest. De dag na je feestje was het eerste wat je vroeg “Gaan we dat nog eens doen zo een feestje?” om enkele dagen later aan je papa te vragen wanneer het terug jouw verjaardag was.

Hoewel ik een hele dag ook druk in de weer was om jou, samen met je papa, het leukste feestje te geven, heb ik zo hard genoten om jou te zien genieten. Je hebt een hele dag gespeeld, gelachen, gesmuld en met een glimlach van oor tot oor je cadeautjes opengedaan. Jouw enthousiasme werkte aanstekelijk. De glinstering in jouw ogen deden mijn ogen glinsteren van ontroering.

Jij bent zo een dankbaar kind. Een knuffelaar, een levensgenieter, een deugniet, gevoelig en zo empathisch, lief met een serieus eigen willetje, koppig maar enorm vergevingsgezind.

Jij bent zo jij en wat ben ik jou daar zo dankbaar voor.

Fijne 3e verjaardag lieve schat. Ik hou van jou.

Je mama(n)

 

Las je mijn bevallingsverhaal van Mattéo al?