Mama

Zo vieren wij kerst

Elk jaar opnieuw krijg ik een nostalgisch en warm gevoel vanbinnen wanneer kerst dichterbij komt. Ik kijk enorm uit naar die periode. Het begint al bij het opzetten van de kerstboom, het kopen van de kerstcadeautjes en het inpakken daarvan. Kerst is voor mij een familiegebeuren en als familiemens kan ik daar enorm van genieten.

Hoe ik kerst als kind beleefde

Mijn verste herinnering

Mijn verste herinnering is er één van toen ik 8 jaar oud was. Het was onze laatste dag in de klas voor de kerstvakantie van start ging. We hadden de hele dag geknutseld en tal van kerststukjes gemaakt. We eindigden de dag met een kerstbloemstuk (een compositie van allerlei kerstgroen, kerstballetjes en ander materiaal dat we in steekschuim mochten prikken). Ik was zo fier op mijn kerststuk, ik vond het zo geslaagd! Na de speeltijd mochten we ons kerststuk ophalen in de klas om mee naar huis te nemen. Tot mijn grote verbazing was mijn kerststuk verdwenen. Ik weet niet meer of ik met lege handen naar huis ging of met een minder geslaagd kerststuk van een ander klasgenootje ;-). Feit is dat mijn mama mijn traantjes mocht opvangen. Ik had haar zo graag plezier gedaan met mijn mooi bloemstuk dat de teleurstelling groot was. Als troost mocht ik naar een kerstfilm kijken, zoals elk jaar rond deze periode en daar werd ik gelukkig van.

Kerstfilms

Kerstfilms kunnen mij de dag van vandaag nog steeds bekoren. Ik herinner mij ook nog goed dat mijn mama een hele dag in de weer was om van onze kerstavond een geslaagde avond te maken. Dat kon ze vaak in alle rust doen want ik was aan de grond genageld voor de kerstfilm die ze steevast op tv uitzonden.

Kerst een familie gebeuren

Voor aanvang van het feest was het keer op keer een drukte van jewelste in de badkamer. Mijn mama zorgde er steeds voor dat ik en mijn zus er piekfijn uitzagen. We werden altijd in het nieuw gestoken en mochten uitzonderlijk ook wat blush op onze wangen krijgen (mijn eerste ervaring met schmink trouwens en dat zal me ook altijd bijblijven).

Kerst vierden wij steeds samen met mijn zussen, mijn broer en mijn grootouders. En even later ook met de toenmalige vriendin van mijn broer en de vriend van mijn oudste zus (Ik scheel 15 jaar met mijn broer en 13 met mijn oudste zus – zij waren dus geen kinderen meer). Mijn oudste zus zorgde voor de hapjes. Ik herinner me nog steeds die overheerlijke toastjes met zalm en de toastjes met garnaaltjes op alsof het gisteren was. Die ouderwetse klassieke hapjes en de chips op tafel, dat was voor mij als kind, het beste gedeelte van de avond als het op eten aankwam. Maar uiteraard keek ik zoals elk kind het meeste uit naar het moment dat we de pakjes mochten openen. Onze kerstboom verdween bijna onder de massa pakjes die er onder lag. Klokslag 12u werden de pakjes geopend en even later werden wij ons bed ingestuurd. Die heerlijke familiemomenten vergeet ik nooit.

Zo wordt kerst nu gevierd

9 jaar geleden besloten mijn ouders om kerst wat te rekken. Ze maakten er een kerstweek van. We trokken een week naar de Ardennen met onze kerstcompagnie en daar vierden wij kerst. Ondertussen werd die kerstcompagnie wat uitgebreid want ook ik en mijn jongste zus namen onze vriend/man mee en we kregen in de loop der jaren ook allemaal kinderen. Het werd een gezellige bende!

Jaarlijkse traditie

Een weekje Ardennen met kerst werd een jaarlijkse traditie. De dag van vandaag trekken wij er dus nog steeds een week op uit. We spelen spelletjes, maken grote wandelingen, koken en eten gezellig samen en het allerbelangrijkste we bereiden kerst samen voor.

Op kerstavond helpt iedereen mee. Alleen zal het er dit jaar toch ietsje anders uitzien.

Tapasavond

Dit jaar hebben we besloten om er een tapasavond van te maken. Elk koppel maakt 3 hapjes en er wordt allerlei lekkers op tafel geserveerd. Op die manier staan we ’s avonds niet te lang meer in de keuken en kunnen we meer genieten van het samen zijn.

Kerstpyjama

Een kerstpyjama? Jup! Wij hebben besloten dat we dit jaar de glitterkleedjes en hemd en das achterwegen laten. Dit jaar trekken we allen een kerstpyjama of kersttrui aan. De ‘out of bed’ look is wel verboden. De vrouwen halen dus hun schmink boven en zorgen voor een verzorgd kapsel. De pyjama’s en kerstruien worden gepimped met leuke kerstaccessoires (sja… gek zijn doet geen zeer). Ik denk dat dit leuke foto’s gaat opleveren!

Cadeautjes

Ook de cadeautjes pakken we dit jaar anders aan. Voor de volwassenen trokken we, via ‘Drawnames.be’, 1 naam per persoon. Budget = 60€. Via diezelfde website worden de namen anoniem getrokken en kan je je wenslijst aanvullen. Voor de kinderen blijft iedereen wel cadeautjes kopen.

Kerstspel

Sinds wij kerst in de Ardennen vieren introduceerde ik ‘het kerstspel’ in de familie. Met kerst spelen wij dus een spel om de cadeaus uit te delen. Op die manier beleef je meer plezier aan het openen van je pakje, worden de pakjes niet allemaal tezamen geopend, ziet iedereen wie wat krijgt en beleef je samen gewoon hilarische momenten. Ik probeer hier zo snel mogelijk een aparte blogpost over te schrijven zodat ik het spel en de regels met jullie kan delen.

Als ik zie hoeveel herinneringen ik aan de kerstperiode overhoud, dan ben ik zeker dat onze kinderen met geweldige herinneringen zullen opgroeien. Een weekje samen ravotten met hun nichtjes en neefjes, heerlijk toch!

Mijn kersttradities

Ik denk dat het wel duidelijk is dat ik een zeer nostalgisch persoon ben. Ik hecht enorm veel belang aan tradities en zo zijn er nog een paar zaken die voor mij echt belangrijk zijn met kerst.

De kerstkaartjes

Ik ben enorm digitaal aangelegd. Maar van digitale kerstwensen word ik niet echt warm. Een echte kerstkaart in mijn brievenbus daarentegen, Wauw! Dat maakt mijn dag. Daarom sturen wij ook elk jaar onze kerst/ nieuwjaarswensen uit. Ik bestelde ze onlangs op albelli. Ze hebben daar een geweldige collectie aan wenskaarten die je volledig kan personaliseren. Je moet maar eens een kijkje nemen.

De jaarkalender 

Ik maak ook ieder jaar een jaarkalender met de leukste foto’s van het afgelopen jaar. Een geweldige manier om mijn foto’s aan de muur te hangen. Ik laat hem dan vaak meermaals drukken, wat voor een leuke korting zorgt, en de dubbele exemplaren worden ingepakt en belanden vervolgens onder de kerstboom. Een cadeautje waar mijn ouders ieder jaar opnieuw naar uitkijken. Je hebt verschillende modellen die makkelijk aanpasbaar zijn om zo jouw unieke kalender te maken.

Je kan trouwens ook voor een verjaardagskalender kiezen. De ideale manier om nooit meer een verjaardag te vergeten als je niet afhankelijk wil zijn van de ‘Facebook notifications’. Ik miste nog zo een kalender in huis en heb die dus snel toegevoegd aan mijn bestelling.

WIN WIN WIN

Heb je nog niet aan je wenskaartjes gedacht? Geen nood! De etiquette zegt dat je deze nog tot 31 januari 2018 mag versturen. Ben je nog op zoek naar een leuk cadeau of wil jij ook een jaar of verjaardagskalender maken? Goed nieuws, ik mag van albelli 4 waardebonnen twv. 25€ weggeven.

  1. Volg/Like BESTKIDEVER op Facebook en of Instagram
  2. Vertel me in een reactie hieronder of op de Instagram of Facebookpost waarom jij graag zou winnen
  3. Voor een dubbele winkans tag je een vriend bij je reactie onder de Instagram of Facebookpost die dit ook wel zou willen winnen OF deel je de post.

Deze wedstrijd is afgelopen. De winnaars werden bekend gemaakt op mijn Facebook pagina en mijn Instagram account. Proficiat aan de winnaars en bedankt voor je deelname.

Veel succes!

En oh ja, hoewel ik voorstander ben van echte kerstkaartjes, wordt het mij onmogelijk om er aan elk van jullie eentje te bezorgen. Bij deze maak ik dus even een uitzondering en stuur ik jullie mijn wensen even digitaal door. Prettige eindejaarsfeesten en een gelukkig nieuw jaar! 

 

7 thoughts on “Zo vieren wij kerst

  1. Wij zien het helemaal zitten om te winnen! Wij hebben er al aan gedacht om een jaarkalender te laten maken met foto’s van onze kleine spruit per maand hoe hij er vorig jaar uitzag (kan je volgen? :p ) een waardebon daarvoor winnen zou dus super geweldig zijn!

  2. Ik die heel erg graag mee. Om de kleinkinderen te vereeuwigen of om weg te geven aan een vriendin die het krap hebben elke maand. Even kijken wat ik doe zou ik winnen haha.

  3. Amai zalig hoe jullie kerst vieren. En wat een leuke actie! Ik doe graag mee voor een jaarkalender. Een kalender is zoveel leuker met leuke foto’s aan de muur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.