Geen categorie

Weekmenu planner – download en tips

Herken je het gevoel ? Je komt thuis van een lange werkdag en moet nog snel naar de winkel omdat je nog iets op tafel moet tevoorschijn toveren die avond. Je vlees ben je de avond ervoor vergeten uithalen en je weet begot niet meer wat je moet klaarmaken. Aangekomen in de winkel leg je van alles en nog wat in je winkelkar en verlies je enorm veel tijd met nadenken over wat je juist gaat klaarmaken.

Een weekmenu, de oplossing!

Tijdverlies, stress en nutteloze kosten. 3 grote nadelen aan mijn huidige manier van werken. Ik ga momenteel meerdere keren per week naar de winkel omdat ik niets op voorhand plan. Toen ik enkele weken geleden bij mijn schoonbroer op bezoek was zag ik hun weekmenu liggen in de keuken. Ik dacht onmiddellijk “Oh! Dat moet ik weer implementeren”. In het begin wanneer we samenwoonde nam ik er tijd voor. Ik stelde ons menu op met het bijhorende boodschappenlijstje en moest bijgevolg maar 1x naar de winkel. Tijdbesparend, kostenbesparend en bye bye stressy avonden.

Om mezelf te motiveren maakte ik een aantrekkelijke blanco weekmenu planning op. Voldoende plaats om te schrijven wat je die dag wil eten of zelfs wanneer je gaat uiteten. Onderaan de weekplanning heb je plaats voor je boodschappenlijst. Die knip je er makkelijk af wanneer je naar de winkel vertrekt.
(De downloadlink van de weekmenu planner staat onderaan dit artikel)

Een weekmenu, 5 handige tips

Tip 1.Plan een restjes dag in. Eten weggooien dat is gewoon zonde. Op vrijdag heb ik het graag KISS (Keep it simple). Vrijdag staat er op ons menu dus vaak iets makkelijk. Op vrijdag wil ik geen uren in de keuken spenderen (tenzij ik volk over de vloer heb). Restjes, croque-monsieurs, fajitas, lasagne, pizza of frietjes, dat is onze vrijdagse kost.

Tip 2. Bewaar je weekmenu’s. Binnen enkele weken heb je misschien geen tijd of inspiratie om je menu samen te stellen en dan kan je kiezen tussen je bewaarde menu’s.

Tip 3. Het lijkt me leuk om de kinderen mee te laten kiezen (eens ze de leeftijd bereikt hebben om mee te kiezen natuurlijk. Mattéo, 15 maand, gaat me niet kunnen helpen vrees ik). Vraag hun om de beurt, of wijs hen elk een dag aan, waar zij mogen kiezen wat ze die dag graag willen eten.

Tip 4. Bespaar tijd en doe je boodschappen online. Die reserveringskosten haal je er zo uit want je wint 1. tijd (en tijd is geld) en 2. Je neemt geen onnodige dingen mee omdat je niet verleid wordt zoals dat op de winkelvloer gebeurt.

Tip 5. Neem een kijkje op mijn foodpagina als je geen inspiratie hebt. Of op de inspirerende foodblog van Magic@MyKitchen

Ik zie nog een extra voordeel aan zo een weekmenu. Mijn man kan niet meer voortdurend vragen: “wat gaan we vanavond eten?”. En als ik het volhoud zullen de kids dat later ook niet vragen. Ik weet nog dat dat als kind mijn eerste vraag was als ik thuis kwam: “mamaaaa, wat gaan we eten?”. Misschien herinner ik me dat zelf niet meer maar mijn mama heeft er mij alleszins genoeg aan herinnerd ;-). Nu hoef je niet meer te antwoorden, wijs gewoon naar je weekmenu dat op een zichtbare plek in huis hangt.

Vanaf nu test ik dus mijn weekmenu uit. Doen jullie mee? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

DOWNLOAD hier je WEEKMENU planner INCLUSIEF BOODSCHAPPENLIJST

DOWNLOAD hier je WEEKMENU planner, zonder boodschappenlijst.

De tweede versie is iets ecologischer gezien er 2 planners op eenzelfde pagina staan. Voor ieder wat wils dus 😉

 

3 thoughts on “Weekmenu planner – download en tips

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.