Mama

Vanaf nu werk ik vier vijfde

Vanaf nu werk ik vier vijfde. De komende 5 maanden zal mijn weekend op donderdagavond van start gaan.

Een hele poos terug vroeg ik mijn 4/5e via ouderschapsverlof aan op het werk. Ik voelde me niet goed meer in de huidige situatie. Mijn nieuwe rol als mama legde teveel druk op mijn schouders, zowel op privé als op professioneel vlak. Ik voelde dat ik wat gas terug moest nemen en even op de rem moest gaan staan. Op deze manier was ik niet gelukkig.

Ik had steeds de indruk dat ik achter de feiten aanholde, mijn huishouden bleef liggen, mijn schuldgevoel t.o.v. Mattéo werd groter omdat ik door de week zo weinig tijd had voor hem. Vriendschappen en hobby’s onderhouden kwam al helemaal op de laatste plaats. Mijn perfectionistisch kantje kon dit alles niet meer aanzien. Er was geen plaats voor falen en dat leek ik wel te doen. En zo geraakte ik gefrustreerd. Helaas werk je frustraties steeds uit op de personen die je het meest aan het hart liggen, waar je je het best bij voelt en dat was in mijn geval, mijn man.

Is deze 4/5e de oplossing? 

Of deze 4/5e de oplossing is voor mijn probleem? Daar vrees ik voor. Het gaat tenslotte maar over 1 dagje en een dag telt 24u. Veel te weinig dus om alles te doen wat ik zou willen doen. Maar ik wil het een kans geven. Mijn bedoeling is om meer rust te creëren in mijn hoofd. En daar wil ik die ‘vrije’ vrijdag voor gebruiken.

Testperiode

Ik start mijn 4/5e daarom ook met een soort van testperiode. Ik geef mezelf 5 maand om te zien of ik er al dan niet mee verderga. 5 maand is ook de minimumperiode om je 4/5e met ouderschapsverlof op te nemen. Voor Mattéo nam ik al een maand fulltime ouderschapsverlof op na mijn zwangerschapsverlof. Ik heb dus nog recht op 3 fulltime maanden of 15 maanden in een 4/5e regime.

Die ‘vrij-dag’ wordt geen rustdag

Om meer rust te creëren in mijn hoofd ga ik dus mogen werken op deze vrije dag. Ik heb al een hele ‘To Do’ lijst klaarliggen met zaken die ik op die ‘vrije’ vrijdagen wil doen. Het gaat van administratieve taken, tot grote opkuis in de kasten. Maar het gaat evengoed om klusjes in huis die blijven liggen, zaken die moeten gerepareerd worden en waarvoor afspraken dienen gemaakt te worden met klusjesmannen. Allemaal zaken die me onmogelijk lijken te verwezenlijken in de weekends waar ik een dreumes heb rondlopen die al mijn aandacht vraagt en waar ik ook al die aandacht op dat moment aan wil geven.

Hoezo meer rust in je hoofd?

Ik hoor je al denken: “Hoe gaat zij in godsnaam meer rust creëren door haar ‘vrijdagen’ zo vol te proppen met ‘To Do’s’?”.
De onrust in mijn hoofd wordt gecreëerd door de bovenvermelde zaken die blijven liggen en die ik in het weekend of in de week na het werk niet gedaan krijg. Mattéo gaat op vrijdag dus gewoon naar de crèche terwijl ik mijn ‘To Do lijst’ afwerk.

Dat laatste zal er dan hopelijk voor zorgen dat ik zorgeloos het weekend kan ingaan, dat ik 100% van het ‘nu’ kan genieten wanneer Mattéo wel bij mij is en dat ik ’s avonds tijdens de week niet moet piekeren over alles wat in huis nog moet gebeuren.  

Ik weet komende vrijdag dus wat er mij te doen staat J Het lijstje voor die dag ligt nu al naar mij te loeren.

En de me-time dan?   

Er zal ook plaats zijn voor me-time, wat dacht je nu!?! 😉 . Ik ga mezelf zeker belonen als mijn taakjes van de dag allemaal afgevinkt zijn. Misschien zal er ook weer plaats zijn voor mijn hobby’s. Ik sluit ook geen shopdagje of kappersbezoekje uit (In mijn geval maak ik daar beter kappersbezoekdagje van (helaas!) met mijn krullen en haarbos zit ik minstens 5u binnen bij de kapper). Oh ja! een mama/zoon dagje komt er zeker ook!

Zo zie je maar, heeeeel veel plannen! Kom ik wel toe met die 5 maanden!?! Of omgerekend 22 ‘vrije’ vrijdagen? *paniek*

Hoe doen jullie het? Werken jullie fulltime in combinatie met jullie gezin? Of hebben jullie ook voor een 4/5e geopteerd? En hoe zien jouw ‘vrije’ dagen er dan uit?   

16 thoughts on “Vanaf nu werk ik vier vijfde

 1. Wat goed dat je een stapje terug doet.
  Ik werkte altijd drie dagen, maar had dan ook een vol hoofd en kreeg dingen niet voor elkaar.
  Dat mijn baan niet was wat ik wilde speelde daarbij ook een rol.
  Nu werk ik vier dagen in de week en dat gaat, ondanks een dag meer, me een stuk beter af. Ook helpt mijn (nieuwe) baan daar enorm bij.
  Ik probeer op vrijdag zoveel mogelijk te doen, al is mijn jongste dan nog wel thuis. Maar daar heb ik dan ook aandacht voor, omdat ik makkelijk alles kan laten vallen als ik wil.

  1. Leuk dat je een nieuwe job gevonden hebt waar je je wel goed voelt. Dat is ook zo belangrijk! Zeker als je weet dat je daarvoor je dierbaarste bezit achter moet laten. Ik ben benieuwd wat dat extra dagje me zal brengen 🙂

 2. Ik ben voltijds thuis en krijg nog nix gedaan. Beide kinderen zijn ook voltijds bij mij, doet mssn ook veel. Lijkt me heerlijk. Even doorwerken om een weekend te gebeuren. Heb je goed gezien.

  1. Dat is het net. Met Mattéo erbij krijg ik echt niets gedaan. In het weekend dus ook niet. Die dag gaat dus echt welgekomen zijn. En af en toe ga ik hem wel vroeger halen of blijft hij een dagje lekker bij mij. Klinkt heerlijk 🙂

 3. Ik werk ‘maar’ 3 dagen per week voor de moment (laatste weekje). En eigenlijk krijg ik ook niets gedaan. Heb gesukkelt met een burn-out en eigenlijk ben ik er nog helemaal niet doorheen. Op de dagen dat ik moet werken kruip ik om 19-20u in bed en slaap tot 6u, weliswaar onderbroken met ZL… na de werkdag probeer ik bij thuiskomst ook echt een momentje voor hem te maken, samen boekje lezen, eventjes bowlen (vind hij geweldig). Beetje babbelen en kietelen. Gewoon een momentje voor mij en hem bij thuiskomst. Soms heeft hij hier absoluut geen nood aan, en andere keren kan het niet lang genoeg duren. Geef ik ook aan toe als hij wat langer aandacht wil. Ben er ook bij beginnen stilstaan dat het leven veel meer is dan enkel de huishoudelijke klusjes en werken… nu ga ik binnenkort wel weer voltijds aan de slag na hele lange tijd (5j) dus gaat aanpassen zijn, maar de uren zijn ideaal en heb zeker nog veel tijd mt ZL. Ik ben me er van bewust geworden hoe kostbaar de tijd is, door enkel te focussen op het huishouden. Ook pietje precies… en zag ik ook aan zijn gedrag dat hij dat helemaal niet leuk vind.. zo nu en dan maken we samen schoon en doen de kleine klusjes ook samen. Me-time heb ik eigenlijk niet zo heel veel… een warm bad is dan ook met ZL op de badkamer en VL er ook nog eens bij. Even een momentje voor ons 3’en.. zonder gsm, gewoon leuk babbelen (en vooral lachen met ZL zijn stoten)… huishouden komt hier echt op de laatste plaats, de prioritaire zaken doen we wel, maar anderzijds als het eens niet gedweild is… nuja ^_^.

  1. Ik duim mee dat de nieuwe job je echt bevalt! Als je gunstige uren hebt ben ik ervan overtuigd dat je dat inderdaad kan combineren. Een vriendin zei ooit tegen mij: “Een kind onthoudt niet hoeveel uren jij aan je huishouden hebt besteed, maar wel hoe aanwezig je was toen hij je nodig had”. Echt eentje om bij stil te staan. Herinneringen worden samen gemaakt en daar bouw je samen aan. Doe zo verder dus! 🙂

 4. Eigenlijk heb ik met 4 kinderen, waarvan één met een grote zorgvraag, reden te meer om fulltime thuis te zijn.
  Maar ik maakte de omgekeerde beweging en koos er bewust voor om terug aan het werk te gaan.
  Dat was nodig, om me terug goed in mijn vel te voelen. Maar ik zorgde wel dat ik de taken die ik kon uitbesteden, door gaf. Zo kwam de huishoudhulp wat meer langs. En schakelde ik familie in om de kinderen op te vangen bij ziekenhuisopnames van Sofia. Sprak mijn netwerk aan om ’taxi’ te spelen en haar naar en van therapieën te brengen.
  En zo draait het. Vierkant, dat wel. Maar het draait.

  Soms vraag ik mezelf af of ik er wel goed aan doe, want ik loop mezelf constant voorbij.
  Die halftijds, dat werkt hier.

  Geniet van je extra dagje to-do morgen!

  1. Ik vind het echt bewonderenswaardig wat je doet! Het is goed dat je je hart volgt. Als fulltime werken je een beter gevoel geeft, dan moet je dat zeker doen. De beste mama’s zijn gelukkige mama’s, toch? Chapeau! want het lijkt me een hele organisatie daar bij jullie. En THX 😉

 5. Oh zalig! Dat werd tijd, ik ben elke maandag thuis. Ik zweer het, je gaat niet meer terug fulltime willen gaan werken!! Ik denk er nog niet aan…bij mij is het momenteel dagje opleiding, de papa werkt ook 4/5 en blijft dan op maandag bij Roosje in mijn plaats. Zij heeft nl. Maar van zodra mijn opleiding gedaan is ben ik terug elke maandag bij haar. En heeft papa een dagje op dinsdag, alleen om wat klusjes te doen zonder kindjes. Ik doe heel veel samen in het huishouden met de kindjes eigenlijk. Vooral Tuur geniet daar echt van, is echt een werker ?
  En ik zet ook veeeeel oogkleppen op, eerlijk gezegd ?
  Komt goed. Geniet ervan, je verdient het echt om een dagje voor jezelf te hebben na een lange tijd fulltime werken met een gezin!!

  1. Oh Charlotte, dat is super lief van je! Dank je 🙂 En zalig dat je met de kids zoveel gedaan krijgt! Hier is dat echt nog een no go met Matteo, haha!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.