Geen categorie, Mama

Thuiswerk – 5 tips om uw productiviteit te verhogen.

Sinds ik mijn carrièreswitch maakte bedraagt thuiswerk 80% van mijn ‘werkende’ tijd. Nu zelfs 100% gezien ik even op technische werkloosheid werd gezet door mijn werkgever. Niet onlogisch gezien de sector waarin ik tewerkgesteld werd.

Naast mijn eigen baby ‘Bo Moments’ werk ik ook voor feestzaal ‘Hof Ter Velden’ dat zich vervolgens creatief ontpopte tot een pop-up restaurant om even later take-away maaltijden aan te bieden. #damnyoucorona, één ding is zeker… jij daagt de creativiteit van de mensen wel graag uit.

Maar nu back to de essentie van deze blogpost. Thuiswerken en productiviteit. Een actueler thema kan niet, toch? Gezien mijn bureau nog steeds in de maak is werk ik momenteel nog thuis aan de salontafel, keukentafel of in onze bureau thuis. Een bureauruimte die ook fungeert als stockageplaats, rommelkot, speelkamer, archief, knutselatelier, ‘ikweetnietwaarhethoortdusiksmijthethierkamer’ en ook dressing… want ja, wij hangen hier ook onze jassen op. Ik moet er geen tekening bij maken. Een sardine in een blik is er niets tegen wanneer ik achter mijn pc kruip daar.

Gezien ik wel eens afgeleid zou kunnen worden door mijn huidige werkomgeving moest ik inventief omgaan met het vinden van productiviteit boosters. En die heb ik gevonden. Sommige voer ik consistent toe, andere zou ik wat meer willen toepassen. Wel heb ik al gemerkt dat ze allemaal super efficiënt zijn wanneer ze daadwerkelijk toegepast worden. 🙂

Mijn beste thuiswerk tips deel ik nu met jullie!

Thuiswerk: 5 effectieve tips om uw productiviteit te verhogen.

1 Realistische planning

Het allerbelangrijkste! Ik sukkel nog maar al te vaak met een planning waarvan ik een indigestie krijg van het hooi dat ik op mijn vork nam. Niets zo demotiverend als de dag afsluiten met een onafgewerkte ‘to do list’, gewoon omdat je deze niet realistisch hebt opgemaakt.

Als ik doorheen de dag merk dat ik voorop geraak op mijn planning, dan krijg ik altijd een mega energieboost. Nog een reden dus om je planning realistisch te houden.

Zo ga je te werk als je het goed wil aanpakken:
– Schrijf op wat je deze week wil bereiken.
– Verdeel je doelstellingen in 3 categorieën. 1) Hoogste prioriteit 2) Belangrijk 3) Mooi meegenomen
– Nu je weet wat je deze week moet afwerken maak je je dagplanning op. Zet de taken met hoogste prioriteit in het begin van je werkweek. Jij weet als geen ander wanneer jij het meest efficiënt bent. Is dat ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds? Plan dan je hoogste prioriteit activiteit in.
– Maak een realistische planning op. Je maakt je ‘to do’ lijst beter niet te ambitieus. De dag eindigen met een afwerkte ‘to do’ lijst waar je nog wat extra’s aan kon toevoegen tijdens de dag maakt dat je met een goed gevoel je werkdag afsluit. Wanneer je maar 3 van de 5 taken kon afvinken brengt dat onnodige frustraties en extra stress met zich mee. 
– Probeer je zo goed als mogelijk aan je dagplanning te houden maar evalueer die dagelijks en werk hem de avond ervoor bij zodat je ’s anderdaags meteen weet wat je te doen staat.    

2 Stoorzenders uitschakelen

Gezien je de dag voordien je planning hebt opgemaakt weet je perfect waar je vandaag mee van start gaat. Neem op voorhand alles bij de hand wat je nodig hebt om je werk tot een goed einde te brengen en leg alles uit je zicht dat mogelijks tot afleiding kan zorgen.  

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Heb ik mijn mailbox nodig? Als het antwoord ‘neen’ is dan sluit je die af. Niets zo afleidend als binnenkomende mails.
  • Heb ik mijn telefoon nodig? In de meeste gevallen heb je die niet nodig om je werk tot een goed eind te brengen. Leg hem even ver weg of schakel op zijn minst alle notificaties uit. Dat laatste is iets dat ik standaard doe en iedereen aanraad. Ik krijg geen meldingen meer wanneer er een whatsapp binnenkomt, gereageerd wordt op Instagram of wanneer iemand me via Messenger probeert te contacteren. Wat een verademing! Nu bepaal ik zelf wanneer IK naar mijn berichten wens te kijken, wanneer ik iets wens te lezen. Dat bepaald niemand anders meer voor mij en zo hoort dat.
  • Liggen er nog andere zaken in mijn zicht die ik niet nodig heb en mogelijks voor afleiding kunnen zorgen? Weg ermee.

Schiet er toch iets anders door je hoofd terwijl je met de één of andere taak bezig bent? Noteer het en ga verder met wat je bezig was.

3 Fris je op, kleed je aan

Niets zo heerlijk als de wekker wat later te zetten nu we allemaal thuis werken. ’s Ochtends verlies je geen tijd in de badkamer waardoor je ongewassen en in jouw stinkende pyjama voor de pc kan kruipen. Geen kat die ernaar kraait, niet? Toch is het geen goed idee. Een comfy joggingbroek is ok, maar probeer je toch wat op te kalefateren.

Herken je die zondagen wanneer je beslist om een hele dag in pyjama rond te lopen en te bingewatchen? (alleh ja, voor dat die kinderen er waren he 😉 ) … Was je gelukkig op het einde van de dag? Ik alleszins niet. De dag sloot ik toen af met een wrang gevoel. Ik vroeg me af wat ik in godsnaam had gedaan die dag en voelde me schuldig dat er niets nuttigs gebeurd was. Het is gewoon bewezen dat wanneer je de dag lui start die vaak ook zo eindigt. Luiheid stimuleert de luiheid… en omgekeerd. Wanneer je na een stevig, of minder stevig ontbijt, meteen de douche inspringt, je opkalefatert en die kleren aantrekt ben je 10x energieker en dus productiever. Maak je op, kleed je aan en start je werkdag met een energieke ‘jij’!

Ps. ik ben niet perfect… ook ik laat me soms nog vangen door de hele dag in die jogging of pyjama rond te lopen… het kan helemaal geen kwaad, af en toe moet dat ook kunnen. Maar als ik een productieve dag wil, dan weet ik dat het anders moet/kan. 😉

4 Positieve mindset

It’s all-in the head! Laat die negatieve gedachten niet toe.

“Ik kan dit niet”, “Dit lukt nooit”, “Ik heb geen zin”, “Ik heb geen tijd”, ‘Ik ben daar te moe voor”…

Komen deze gedachten soms door je hoofd terwijl je aan het werk bent of in je dagelijkse leven? Verban ze en schiet in actie. Pak die ‘Get shit done’- attitude vast. Wedden dat die de overhand neemt? Eens je in actie schiet gaat het plots wel. Tel desnoods tot 3, denk niet verder na en schiet in actie. Ja ook wanneer je gewoon thuis bent en die vaatwasser moet leeghalen! 😉

Dit is trouwens iets dat de soms luie ‘ik’ enorm helpt.

5 Neem voldoende pauzes

Nu komt er een tip dat, ik moet het toegeven, een werkpunt is bij mij. Ik ben diegene die VEEEL te weinig pauzes neemt en te lang op een stoel blijft zitten. Als ik onderstaande techniek toepas dan ben ik echt zoveel productiever en fitter op het einde van de dag. Ik schrijf hem daarom op, voor mij, zodat ik er mezelf aan herinner en voor jullie uiteraard, zodat ik jullie hopelijk inspireer om het ook eens te proberen.

Als je bij pauze denkt ‘ah even in de zetel gaan liggen’ dan heb je het mis! Zo een pauze is perfect wanneer je werk klaar is. Heb je nog veel werk? Beweeg dan tijdens je pauzes.

Een goede techniek is de volgende: Werk gedurende 30 minuten gefocust op 1 onderwerp. Komt er iets anders door je hoofd dat niet met dat project te maken heeft? Schrijf het op, meer niet,  maar breng je focus terug naar dat ene onderwerp waar je mee bezig was. Na 30 minuten neem je een pauze van 5 minuten. Een beweeg pauze. Maakt niet uit wat je doet, maar beweeg! Jumping jacks, push-ups, yoga, touwtje springen,… Ga niet in de zetel liggen of begin niet te scrollen op Instagram (*Oeps* guilty sometimes). Onderzoek wees uit dat je veel productiever bent nadat je een fysieke activiteit hebt uitgevoerd. En geef toe… het is makkelijker om na 5 minuten jumping jacks terug in je werk te kruipen dan wanneer je lekker languit in de zetel bent gaan liggen… daar geraak je het komend half uur niet meer uit (been there, done that 😉) bye bye productiviteit!

Bij die pauze hoort uiteraard ook verwenning. Die lekker warme kop koffie of thee. Heerlijk toch! 

Carlos koffie lanceerde onlangs een ‘Home Office Box’  om jouw pauzes op te vrolijken. Bedrijven kunnen deze boxen fiscaal voordelig aankopen om hun thuiswerkend personeel te motiveren. De thuiswerkbox bestaat in verschillende formaten en bevat heel wat lekkers: koffie, thee, koekjes, lekkere bio sapjes en chocomelk. Het zit er allemaal in!

Interessant voor jouw bedrijf? Stuur gerust onderstaande link door naar de verantwoordelijke zodat de medewerkers uit jouw bedrijf beloond worden:
https://www.carloskoffie.be/office-box

Wil je hem als particulier proberen of heb je meer interesse in het koffie en thee aanbod van Carlos koffie. Ontdek hun webshop: https://carlos-koffie.myshopify.com/

Met GAELLE15 ontvang je 15% korting op de volledige webshop.

Veel thuiswerk en productiviteit -plezier!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.