Mama, Opvoeden

‘Schermtijd’ – Mijn kijk op schermtijd bij peuters

Schermtijd

‘Schermtijd’ het lijkt wel zo een actueel woord maar zijn we niet allemaal opgegroeid met een scherm? Ik stond extra vroeg op om naar bepaalde tekenfilms te kijken (‘Club Dorothée’ in mijn geval en later zelfs ‘Schuif Af’ ook al was ik daar, de laatste jaren, stiekem misschien wat te oud voor). Ik werd euforisch elke keer er een nieuwe Disney film uitkwam, omdat ik toen iedere keer opnieuw een videocassette mocht toevoegen aan mijn gigantische collectie. Kochten mijn ouders die video’s om wat rust te hebben zodat ze zelf hun dagdagelijkse huishoudelijke sleur op orde konden brengen? Waarschijnlijk wel maar gelukkig ook omdat ze ervan genoten om te zien hoe blij ik daarvan werd.

Waar ik eigenlijk wil toekomen is dat het de dag van vandaag niet veel anders is. We hebben alleen meer schermaanbod (televisie, computer, tablet, smartphone,…). “Is het verkeerd om af en toe die tablet of smartphone te gebruiken als babysit?” “Worden kinderen dom van die schermpjes?” Ik antwoord ‘neen’ op beide vragen.

Moet ik mij nu schuldig voelen?

Ik heb me vaak schuldig gevoeld omdat ik ‘schermtijd’ gebruikte om wat voort te maken in mijn huishouden. En ja! ook omdat het veel te vroeg was die ochtend en ik nog even mijn ogen wou laten rusten. Waarom ik me schuldig voelde? Enkel en alleen maar omdat ‘schermtijd’ maar al te vaak als ‘iets negatief’ in de media verscheen. Ik begon erover na te denken en hoe meer ik dat deed, hoe minder schuldgevoelens ik kreeg. Onze kinderen zullen er (willen of niet) mee opgroeien. Mattéo weet nu al perfect hoe hij die tablet of die smartphone moet bedienen. Hij verkiest de tablet boven een giga tv scherm. Dat laatste is iets dat wij als kind niet hadden kunnen bedenken; “Wie verkiest nu in godsnaam een klein schermpje ipv. een groot?!?).

Wanneer Mattéo een hele dag op de crèche gespeeld heeft of met ons geravot heeft mag hij van mij zonder problemen naar de tablet kijken. Zolang er voldoende afwisseling is, heb ik daar dus geen problemen mee.

Gaat hij daar dom van worden? Nope! Daar geloof ik nu eens niets van. Ik en mijn man hebben uren televisie gekeken als kind. Ik denk niet dat we daar dommer van geworden zijn. In tegendeel. Mattéo leert, met de ‘meest belachelijke videokes weliswaar’, de kleuren in het Engels te benoemen. Hij zingt Engelse liedjes mee alsof we elke dag Engels praten: “baby shark tutututu, baby shark tututu” of “Johnny, Johnny? Yes papa, Eating sugar? No papa”… Geweldig om zien!

Controle moet er zijn

Die unboxing videokes van russen of chinezen die pocket moto’s unboxen, dat mag hij van mij liefst achterwegen laten. Horendol word ik van die melodietjes die ze onder die video’s plaatsen.

Wij blijven steeds een oogje in het zeil houden en sturen bij indien nodig. Ik vind het bijvoorbeeld heel belangrijk dat hij zoveel mogelijk naar Franstalige filmpjes kijkt. Hij hoort al een hele dag Nederlands en als ik hem perfect tweetalig wil krijgen zijn alle beetjes welkom.Verder herhaal ik wel 1000x na elkaar dat hij niet zo dicht tegen dat scherm mag zitten. Opnieuw lijk ik wel mijn ouders te horen. We hebben schrik voor de ogen van onze kinderen maar dat hadden onze ouders 20 à 30 jaar geleden ookal. Mijn neus plakte ook geregeld aan ons televisiescherm.

Wanneer hij weer eens verleid wordt door zo een unboxing video proberen we hem steevast naar 1 van onderstaande series/ tekenfilmpjes te herleiden. Toch iets educatiever 😉 En hij kan zonder al te veel moeite zo één of meerdere afleveringen uitkijken. Handig soms, ik geef het toe!

De video’s die hier regelmatig de revue passeren en waar wij hem met een gerust hart naar laten kijken:

– Casper & Emma
– Masha & Mishka (Of Masha en de beer)
– Pipi Langkous
– Petit ours brun (Beertje bruin)
– Peppa Pig
– Simon

“Ik was ooit zo een moeder die haar kind nooit voor de tablet zou plaatsen. Dat was zowaar de tijd dat ik nog geen kinderen had”. 😉


Hoe staan jullie tegenover schermtijd? Zijn jullie er resoluut tegen of zijn er regels en welke regels zijn dat dan?


 

6 thoughts on “‘Schermtijd’ – Mijn kijk op schermtijd bij peuters

  1. Musical sprookjesbos Efteling is persoonlijk onze favoriet, muziek, dans, verbeelding

    Troost je wij gingen onze kinderen ook nooit voor een scherm zetten … ach als er maar voldoende afwisseling is en er nog voldoende liefde wordt gegeven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.