Mama, Zwangerschap

Mijn eerste zwangerschapssymptomen – Eerste trimester

Die zwangerschapssymptomen, het eerste wat je bezighoudt wanneer je voor een kindje gaat. Bij mijn eerste zwangerschap heb ik ze meermaals gegoogeld. Dat resulteerde in meerdere schijnzwangerschappen ;-). Ik voelde steeds van alles maar uiteindelijk was het niets.

Voor baby nummer 2 was het zwanger worden geen obsessie. We zouden wel zien wanneer het kwam. En zo kwam die zwangerschap iets sneller dan verwacht. Ik wou eerst mijn 30e verjaardag vieren, zonder me zorgen te hoeven maken over dat baby’tje in mijn buik en daarna zouden we er met een gerust hart voor kunnen gaan. In juni was ik wel al, om verschillende redenen, met de pil gestopt. Enerzijds verdroeg ik die pil niet goed en had ik doorbloedingen, anderzijds wou ik mijn natuurlijke cyclus terug zodat ik daar een goed zicht op had. Ik denk dat dit wel hielp om vervolgens snel zwanger te geraken en zou het dus ook iedereen aanraden.

Een maand na mijn 30e verjaardag had ik mijn positieve test in handen. Een zeer licht streepje, maar een streep is een streep zeggen ze. 2 dagen later deed ik een nieuwe test. De streep kwam al iets sneller piepen. Nog geen knaller maar wel goed teken. Ik liet de week daarop bloed trekken en daar werd het nogmaals bevestigd. Mijn waarden waren wel laag 175HCG. Ik nam een week of 2 later opnieuw een bloedtest af en toen waren mijn waarden mooi gestegen 27000HCG. Oef! Heel vergelijkbaar met hoe het bij Mattéo verliep.

De eerste zwangerschapssymptomen

Elke zwangerschap is anders, maar ik kan al zeggen dat mijn symptomen (op een paar verschillen na) wel sterk overeenkomen met die eerste zwangerschap.

1. Verschrikkelijk moe

Ik was vergeten hoe moe je kon zijn. Of is dat omdat ik nog een dreumes heb lopen die mij niet echt de kans geeft om te rusten wanneer ik dat wil? Dat verschil merk je wel met die eerste zwangerschap. Een filmpje meepikken ’s avonds? Onmogelijk zonder in slaap te vallen in de zetel. Na de lunch zou je maar 1 ding willen, een middagdutje! Zelfs om te koken heb ik vaak geen fut meer ’s avonds. En wie me een beetje kent, weet hoe graag ik kook.

2. Draaierig

Het één heeft misschien met het ander te maken. Als je moe bent dan draai je al makkelijker weg. Maar ik moet toch vaak oppassen dat ik niet te snel rechtsta. De warmteblazer in de badkamer is ook echt niet aan te raden en te lang recht blijven staan ook niet.

3. Pijnlijke borsten

Oh boy!!! Ik was vergeten hoe pijnlijk die boezemvriendjes van mij konden zijn. Dat is misschien wel het eerste symptoom bij mij waar ik mijn zwangerschap aan kan linken. Mijn borsten voelen gespannen aan, worden groter en doen zo een pijn. Gelukkig nog niet zo zeer als bij Mattéo want toen had ik zelfs Dafalgan nodig om de pijn te verzachten.

4. Misselijk

Die eerste weken, en zelfs nu nog was het echt een gevecht met die tandenborstel. Mijn tanden poetsen was al voldoende om mij te doen kokhalzen en mijn speekselklieren in overdrive te laten gaan. Gelukkig kunnen simpele ademhalingsoefeningen me vaak redden, die zorgen er meestal voor dat ik net niet boven de pot ga hangen (meestal, niet altijd dus HELAAS).

Verder was ik de eerste weken van deze zwangerschap wel continu misselijk. Het ging op en af en dat ging ook vaak gepaard met maagpijn. Gelukkig is dat nu (sinds kort) over.

En jeej ik verdraag koffie! Heel anders dan bij Mattéo want toen kon ik de geur echt niet uitstaan. Als mijn man koffie wou drinken moest die dat echt uit mijn buurt doen. Nu drink ik dagelijks mijn kopje zonder probleem en dat is wel handig voor iemand die Másalto koffie binnen haar merkenportefeuille heeft op het werk.

Verder drink en eet ik volgens mij veel te zoet. Ik heb elke dag zin in cola en snoep. Dat is dan weer wel vergelijkbaar met die 1e zwangerschap.

5. Hoofdpijn

Het was lang geleden dat ik bijna een hele dag in bed moest liggen van de hoofdpijn. Ik werd er zelfs misselijk van. Het ergste is dat die hormonale hoofdpijn soms dagenlang aansleept. Vaak dacht ik bij mezelf dat een nachtje slapen wel zou helpen, mooi niet!

6. Rommelende darmen

Die eerste weken zijn die darmen echt luid aan het werk. Je hebt de indruk dat ze overuren draaien en dat laten ze echt horen. Gênant soms!

7. Mood swings

Oh ja, een laatste puntje waar ik aan denk. Als ik zwanger ben heb ik nogal last van mood swings. Ik kan heel ongelukkig worden van stomme dingen terwijl ik 5 minuten eerder heel gelukkig was. Of ik ben sneller geërgerd waardoor ik soms scherp (te scherp) uit de hoek kom. Die man van mij moet soms wel afzien ;-). Maar misschien heeft moeder natuur daar zo over beslist zodat mannen toch ook een beetje afzien tijdens die zwangerschap. Waarom zouden wij als vrouw alleen moeten afzien, toch?

En wat waren jouw eerste zwangerschapssymptomen? Of had jij rare eetgewoontes?   

 

Lees hier ook hoe ik mijn 1e zwangerschap ervoer.

 

4 thoughts on “Mijn eerste zwangerschapssymptomen – Eerste trimester

 1. Oooh die pijnlijke borsten zijn zó herkenbaar. Daardoor wist ik meteen dat ik weer zwanger was. (1 keer een miskraam waar het ook met borstpijn begon) verder kon ik ineens geen broccoli meer zien/ruiken/eten terwijl ik dit voorheen gewoon lekker vond. En waar ik voorheen geen chocola luste heb ik in mijn zwangerschap tig repen milka chocolade met hazelnoten weg gewerkt!?? Raar systeem, het lichaam van een vrouw onder invloed van hormonen.

 2. Heb net een paar maanden leesplezier ingehaald, heerlijk! 🙂
  Hoedje af voor alle mama’s die voor een 2de gaan, ik kan dat nog niet ‘plaatsen’ ?? maar zo fijn om er alles over te lezen en te leren!
  Ik heb een eindeloze lijst aan zwangerschapskwaaltjes gehad waarvan ik 3/4 al vergeten ben (gelukkig) maar de vermoeidheid en migraines waren het ergst in het 1ste trimester. Voor de rest heb ik mij nog nooit zo ‘constant’ en gelukkig gevoeld : geen mood swings. Nog nooit heb ik me zo goed gevoeld! De mood swings kwamen terug op het moment dat ik opnieuw de pil nam.
  Pizza, pizza en nog eens pizza ik kreeg er nooit genoeg van!
  Geniet van je zwangerschap! Ik hoop stiekem op een meisje, eentje van elk eh 😉 wanneer ga je het vertellen? Hihi ben nieuwsgierig xx

  1. Bedankt! En geen nood, als je nog niet klaar bent voor een 2e, er is geen haast :). Je kent me nog heel goed… 1 van elk zou mijn droom zijn. Maar als het nu 2 jongetjes zijn zal ik me daar bij neerleggen en zal ik dat waarschijnlijk, eens het zo ver is, even geweldig vinden :). We zien wel… Wij doen in maart een gender reveal party (elke gelegenheid is goed voor een feestje 😉 ). Daarna zullen we het bekend maken aan iedereen 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.