Mama

Mijn borsten na de zwangerschappen en borstvoeding

Mijn borsten na de zwangerschap en borstvoeding


Mijn boezemvriendinnetjes en ik, een haat liefdeverhouding.

Ik was 16 en als ik heel eerlijk mag zijn was ik best wel trots op die boezemvriendinnetjes. Niet te klein, niet te groot, mooi gevormd en best stevig. We zijn van bij het begin al onafscheidelijk. Toch begreep ik vrij snel dat die vriendinnetjes van mij met mijn gevoelens zouden spelen. De ene keer lieten ze mij stralen, de andere keer maakten ze me trots (zo gaven ze het beste van henzelf om mijn kindjes van bij het prille begin te doen groeien), nog andere keren stelde ze me teleur of werd ik heel onzeker.

We hebben samen al heel wat prachtige momenten meegemaakt, maar nu zitten we even in een dipje.

Het is niet zo dat mijn boezemvriendinnetjes het opzettelijk doen, dat denk ik toch niet. Maar ze hebben zoveel gegeven en ze lijken nu wel op. Begrijp me niet verkeerd, ik zou ze ook niet willen kwetsen, lelijk vind ik ze niet maar ze hebben precies iets te lang op regime gestaan. Een ongezond crash dieet of zo iets… Alleen lijken ze hier niet terug hun oorspronkelijke (of driedubbele) vorm aan te nemen van zodra dat dieet wordt stopgezet.

De evolutie van de borsten doorheen een vrouwenleven.

Toch vreemd hoe de borsten van een vrouw doorheen haar levensfase zo kunnen veranderen. Ze kunnen je heel onzeker maken maar man wat zijn ze krachtig! In totaal heb ik dankzij hun 14 maanden lang mijn kindjes mogen voeden. Mijn kindjes groeide die eerste maanden zienderogen en dit enkel en alleen maar dankzij mijn boezemvriendinnetjes en de melk die ze voor hen produceerden. Ook wel dankzij onze wilskracht denk ik want onze opstart verliep niet meteen zoals het hoort te zijn. Ik heb die borsten van mij laten afzien. Etterende en bloedende kloven, borstontstekingen, verstopte melkkliertjes, spruw,… noem maar op. Maanden op de sukkel en toch niet willen opgeven. Hoewel wij enorm hard hebben afgezien bezorgde het mij ook een onbeschrijfelijk goed gevoel. Het gevoel dat jij en jij alleen in staat bent om je kind te voeden en te troosten met je eigen lichaam. Die verbondenheid, de momentjes waar het enkel om jou en je kind lijkt te draaien omdat je je op zulke momenten lijkt af te sluiten van de wereld. Prachtig vond ik dat. En ik mis die momenten oprecht nog regelmatig.

Welke impact heeft het krijgen van kinderen en geven van borstvoeding nu op die borsten?

Ze mogen zeggen wat ze willen maar kinderen krijgen en borstvoeding geven leek hier wel een enorme impact te hebben gehad op mijn borsten. In mijn gloriejaren had ik een goedgevulde C, in sommige bh’s moest ik zelfs naar een D grijpen. Tijdens mijn beide zwangerschappen werd het wat gênant, want toen moest ik met mijn smal lijveke naar een E grijpen (niet bepaald in proportie). Tijdens de borstvoeding zelf was die E ook goed gevuld. En nu… een klein jaar na de bevalling van Maxime (mijn laatste zoontje) en bijna 4 maand na het definitief stoppen met de borstvoeding blijft er weinig van over. Mijn vroegere bh’s waren allemaal te groot en mijn zelfvertrouwen lichtjes gekneld. Tijd (of een goed excuus) om naar de winkel te trekken om nieuwe bh’s te kopen.

Een bezoekje aan de lingeriewinkel verrichtte wonderen.

Ik trok naar de Hunkemöller en nam verschillende maten en modellen mee in de hoop dat ik niet nog onzekerder zou worden na het passen. Na enkele pasrondes bleek een B te klein en een C toch perfect. Mijn boezemvriendjes hadden gewoon de juiste bh-vorm nodig. Ongelooflijk wat de juiste BH met je borsten kan doen. Ik geef toe dat ik nu wel sneller naar een push-up grijp. Ik voel me gewoon wat vrouwelijker als ik dan in de spiegel kijk.

Verder ben ik ook voor de charmes van onderstaande BH gevallen. Zo heb ik er meteen 3 meegenomen in verschillende kleurtjes om ze deze zomer met mijn topjes te laten matchen. Geen zichtbare bandjes meer en hier was het een perfecte fit. Ik ben de winkel buiten gewandeld met een volle zak vol nieuwe lingeriesetjes en een big smile op mijn gezicht.

In het paskotje. Zo nam ik er 3 mee. ☺️

Heb je een dipje met die borsten van jou? Wandel dan gewoon een lingeriezaak binnen en pas tot je de juiste fit hebt gevonden. Wedden dat er iets tussen zit dat je zelfvertrouwen weer een boost geeft? Aarzel ook niet om je te laten helpen in de winkel. De winkelmedewerksters weten perfect hoe ze je opnieuw kunnen laten stralen.

 


Hoe zijn jouw borsten doorheen de jaren of na een zwangerschap geëvolueerd? Ik ben heel benieuwd of ze bij jou ook kleiner of juist groter geworden zijn?