Inspiratie

Kerstspel – download en spelregels

Zo! belofte maakt schuld. Ik had jullie in mijn laatste blogpost beloofd om ons kerstspel te delen. Een spel waar ik regelmatig vraag naar krijg. Het leek me daarom leuk om het eens en voor altijd openbaar te maken.

Ons kerstspel is er jaren geleden gekomen omdat wij een andere manier zochten om onze cadeaus uit te delen. Nu spelen we op kerstavond dus steeds een spel samen waar je als het ware je cadeautjes moet verdienen.

Het spel zelf is gebaseerd op een simpel ganzenbord spel. Op regelmatige basis komt er een opdracht in terug. Dat kan 1 van de volgende opdrachten zijn:
1. Een quizvraag
2. Een tekenopdracht (Pictionary)
3. Een uitbeeldopdracht
4. Een doe opdracht

Benodigdheden voor het kerstspel zelf:

1. Download hier het ganzenbord en print het af. (liefst op A3 formaat)
2. Pionnen (afhankelijk van jullie aantal spelers) – Wij gebruiken meestal de pionnen uit ons Monopoly spel.
3. Eén dobbelsteen
4. Zandloper (of timer op de gsm)
5. De
opdrachtkaarten– deze kan je hier downloaden , afdrukken en uitknippen. Print deze voor alle zekerheid 4x af.
6. Balpen, potlood of stift
7. A4 kladpapier of tekenpapier
8. Paperclips (of iets anders dat kan dienen als ‘te verdienen punten’: elastiekjes, post-its,…)

Voor je begint te spelen

uitbeelden              tekenopdracht

De uitbeeld en tekenopdrachtkaarten
Geef iedere deelnemer 3 teken opdrachtkaartjes en 3 uitbeeld opdrachtkaartjes. Laat iedereen op de achterkant van de tekenkaartjes een tekenopdracht schrijven (bijvoorbeeld: varken, computer, vaas) en op de achterkant van de uitbeeldkaartjes een uitbeeld opdracht schrijven (bijvoorbeeld: politieagent, hond, operazangeres). Het is de bedoeling dat jouw opdrachten niet gezien worden door je medespelers. Vanboven op de kaart schrijft iedereen zijn initialen. Op die manier weet de persoon die jouw kaartje uitbeeldt of jouw kaartje tekent, dat jij die ronde niet mag deelnemen. Jij mag dus in geen geval het kaartje raden dat je zelf opschreef (dat zou te gemakkelijk zijn).
Ter verduidelijking: De kaartjes worden dus per persoon en niet per koppel ingevuld.

Quiz

De quizvragen.
Meestal offert iemand binnen onze speelbende zich op om de quizvragen op te stellen. Die persoon kan dan helaas niet deelnemen aan de quizvraagronde. Maar gezien wij per koppel spelen kan 1 van beide wel antwoorden op de vraag en kunnen we zo wel punten binnenhalen. Niet altijd even eerlijke concurrentie, maar hé! Het is maar een spel . Wil je het toch anders aanpakken? Neem er dan de ‘Trivial Pursuit’, of quizvragen uit een ander spel bij. Er zijn trouwens ook genoeg websites en apps die vragen voor jou verzamelen: http://www.quizmaniak.be
Mogelijkheden genoeg dus!

doe opdracht

De doe opdrachten
Deze is misschien wel de meest hilarische ronde. Ik schrijf op voorhand achter de kaartjes enkele doe opdrachten. Mijn inspiratie haal ik vaak op Youtube.

Dit jaar voorziet elk koppel een extra cadeau voor ‘het kerstcadeau spel’. Neem zelf maar eens een kijkje:

https://www.youtube.com/watch?v=L60W68_HLcs

De cadeauronde heeft niets te maken met onze echte kerstcadeaus. Gezien het hier om een extraatje gaat is onze afspraak om, per koppel, een cadeau rond de 3€ te voorzien dat voor iedereen kan dienen. (denk maar aan een een koffietas, een krasbiljetje, keukenhanddoek). Iedereen pakt dit cadeau in een doos in zonder lint.

Andere ideetjes:

https://www.youtube.com/watch?v=DKbE61IaYQ4

https://www.youtube.com/watch?v=Lev09NnZlow

Op de achterkant van de DOE opdrachtkaarten schrijf ik de opdracht kort op. Bijvoorbeeld: Cadeauronde, Oreo- spel, aardappelspel,… Als je de filmpjes gezien hebt weet je meteen waar ik over spreek. Steek er meermaals de kerstcadeauronde tussen (afhankelijk van hoeveel extra cadeautjes je hiervoor voorzien hebt). Deze kaartjes worden in tegenstelling tot de andere kaartjes niet uit het spel gehaald maar gewoon onderaan de stapel gelegd.

Let op! Voorzie ook de juiste benodigdheden voor de DOE opdrachten: een extra dobbelsteen voor het cadeauspel, OREO’s als je het Oreospel speelt, aardappelen en emmers als je het aardappelspel speelt ;-). Daar ben je dus volledig vrij in.

Zo spelen wij

Wij spelen het spel per koppel (de oudere kindjes die mee kunnen spelen vormen ook een koppel). In totaal zijn we dus met 5 koppels. Ben je met minder, dan kan je het spel perfect individueel spelen. Het aantal deelnemers is hier niet meteen van belang.

We starten met een dobbelronde. Het koppel met de hoogste waarde mag beginnen. De rest volgt in klokwijzerzin. De bedoeling is dat je het aantal ogen opschuift dat je gegooid hebt. Wanneer je op een opdracht komt voer je deze uit. De opdracht moet binnen 1 minuut uitgevoerd of geraden worden. Gebruik hiervoor je zandloper of de stopwatch op je gsm.

Puntenverdeling
Je kan met elke opdracht 1 punt verdienen. Wij gebruiken een paperclip als punt. Spreek in het begin af hoeveel paperclips je moet verzamelen alvorens je jouw cadeau krijgt. (In ons geval krijg je 1 cadeau in ruil voor 3 paperclips). Het spel kan uiteraard ook zonder cadeaus gespeeld worden en dan is de winnaar diegene met de meeste paperclips op het einde van het spel.

Concreet:

1. De quizvraag: Je komt (of je komt als koppel) op de quizvraag ronde. De quizvraag wordt luidop afgelezen. Beantwoord je de quizvraag correct? dan krijg je een paperclip. De zandloper begint te lopen van zodra de vraag gesteld wordt. De medespelers houden de zandloper in de gaten. Is de tijd verstreken dan mogen de andere deelnemers die het antwoord wel kennen naar de zandloper grijpen. Heb je de zandloper vast? Dan mag jij je antwoord geven. Een correct antwoord = 1 paperclip. Een foutief antwoord zorgt ervoor dat je een paperclip moet inleveren.
2. De tekenopdracht (Pictionary): Neem het kaartje met de tekenopdracht van de stapel. Vraag aan iemand om de zandloper om te draaien van zodra je start roept. Van zodra de zandloper loopt begin jij te tekenen. Diegene die het juiste antwoord raadt, verdient een paperclip.
3. De uitbeeldopdracht:
Zelfde mechanisme als voor de tekenopdracht. Alleen ga je nu de opdracht uitbeelden.
4. Een doe opdracht: De cadeauronde levert in ons spel geen punten op, geen paperclip dus. Maar de winnaar krijgt natuurlijk wel al een cadeau tijdens deze ronde. Met de andere doe opdrachten kan je wel punten verdienen. Daag steeds iemand uit, of trek een naam tegen wie je de doe opdracht moet spelen. Je kan er ook voor kiezen om meerdere personen uit te dagen voor de doe opdracht. Jullie kunnen gerust met 4, om het eerst, die Oreo’s in jullie mond proberen krijgen. Er zal altijd een winnaar zijn! Kies zelf hoeveel personen je wil uitdagen.

Is jullie speelbende niet zo te vinden voor uitbeeldopdrachten of voor quizvragen? Laat deze dan gewoon achterwege en vervang ze indien gewenst door de andere opdrachten. Dit spel is zo makkelijk te personaliseren.

Fijne kerstdagen! En veel speelplezier als dit spel ook jullie spel wordt tijdens de feestdagen.

Namen jullie al deel aan de winactie? Ik geef 4 waardebonnen weg twv. 25€ te spenderen bij albelli. Superleuk als je nog je wenskaarten, 2018 kalenders of fotoboeken wil maken. Deelnemen is makkelijk en snel. Klik hier om deel te nemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.