Mama, Opvoeden

Ontwikkeling van mijn baby – 17 maand

Het begon met een ‘google search’: ‘Wat moet een kind van 17 maand allemaal kunnen?’ En toen dacht ik, eigenlijk moet mijn kind helemaal niets! Zolang ik evolutie zie ben ik tevreden. En dat mag hij op zijn manier doen.

Toch vond ik het interessant om het even neer te pennen wat Mattéo allemaal kan (of nog niet kan). Het is hier tenslotte mijn bedoeling om herinneringen op te bouwen voor later en ik merk dat ik zijn eerste woordjes, karaktertrekjes, nieuwe tandjes en zoveel meer al lang niet meer noteer. Zonde!

Mattéo’s karakter en andere trekjes


1

Tot voor kort dacht ik dat de zogenaamde ‘terrible two’ pas op de leeftijd van 2 jaar startte? Mooi niet! Mattéo begint echt wel al een pittig karaktertje te tonen… en dat heeft hij van geen vreemden.

2

Tanden poetsen vindt hij verschrikkelijk. Zelf bijt hij wel graag op die tandenborstel, maar owee als je een handje wil helpen om eens goed te poetsen.

3

Fruitpap wil hij plots niet meer eten. Stukjes fruit spuwt hij uit. En banaan wil hij op maandag wel en op dinsdag ineens niet meer. Aaaagghhrr #dreumeslogica

4

’s Ochtends wordt hij al wenend wakker. Hij kan niet gewoon brabbelen of ‘mama’ roepen. Hij moet laten horen dat hij wakker is en wil zijn flesje NU en niet binnen 2 minuten.

5

Mijnheer heeft alles behalve geduld. Bewijs? Lees punt 4 🙂

6

Mattéo is een knuffelaar. Hij kan intens genieten van je hand op zijn wang. Van streeltjes op zijn rug of in zijn haar. En ik geniet mee! Het is zelfs zo dat hij zelf terug naar je hand grabbelt als je stopt. Hij plaatst je hand dan op zijn wang en laat je niet meer los.

7

Hij kan al eens koppig zijn en draait expres zijn rug naar je toe als hij kwaad is. In zijn ooghoek kijkt hij dan naar jou om te zien of je hem wel nog aandacht schenkt. Doe je dat niet, dan weent hij harder. Doe je dat wel en strek je je armen naar hem toe om te tonen dat je niet meer kwaad bent en dat hij een knuffel mag geven dan wordt hij nog kwader. Waarom? Ik heb begrepen dat meneertje op dat moment heel graag in mijn armen zou komen, maar dat hij te koppig is om de eerste stap te zetten (naar me toe stappen). Dus wacht hij af tot je bij hem komt. Als je dat doet geeft hij je de dikste knuffel die er bestaat en laat hij je niet meer los.

8

Mattéo is een beetje onhandig. Ze zeggen altijd dat je kind ofwel sneller is met taalvaardigheid, ofwel met coördinatie. Wel… hoewel hij van zijn 14 maand kon stappen, merk ik weinig evolutie. Ja hij stapt al beter en loopt ook soms, maar hij struikelt over alles en nog wat. En al zeker als hij moe wordt. Zijn mond daarentegen staat niet stil! En maar brabbelen. Begrijp je hem niet? Dan wordt hij kwaad.

Winkelen wordt soms al genant

Laats in de winkel wou hij niet meer in de kar zitten. Hij liep graag rond en hielp het liefst met boodschappen dragen. Aangekomen in de kaasrayon, wou hij daar ook blijven. We moesten nu echt wel voort maken. Ik strekte mijn hand uit en zei “kom Mattéo, we gaan verder winkelen”. NEEN, riep hij luid. Ik heb de vraag 2 a 3 keer herhaald maar die NEEN bleef het antwoord. Oppakken dan maar! en dat resulteerde natuurlijk in een protesterende kleine in mijn armen. Ik voelde nu al de blikken van al die klanten in mijn rug en ik denk eerlijk gezegd dat ik nog ergere scenes zal meemaken.

Zaken die ik niet wil vergeten – Mattéo 17 maand


Zijn lievelingseten:

zonder enige twijfel SPAGHETTI. Het verbaast me elke keer opnieuw hoeveel spaghetti dat klein monstertje kan binnenwerken.

Tandjes:

Mattéo telt nu al zijn tandjes, denk ik.

Mattéo’s eerste woordjes:

Mattéo wordt tweetalig opgevoed. Ik spreek Frans en mijn man Nederlands met Mattéo. Hij hoort wel meer Nederlands gezien ik en mijn partner samen Nederlands spreken maar ook omdat hij naar de crèche gaat in het Nederlands. Dat resulteert in een al veel uitgebreidere woordenschat in zijn ‘papataal’ dan in zijn moedertaal ;-). Maar ik troost me met het feit dat hij alles verstaat en dat het bij mij als kind ook gelukt is.

Zijn eerste Franse woordjes:

– encore (nog),
– à moi (van mij),
– maman (mama),
– coq (Haan),
– cactus (raar! “I know”, dat hebben we te danken aan zijn duplo cactus), Ok ik geef het toe, ‘cactus’ is ook gewoon hetzelfde in het Nederlands. Maar mijn lijstje met Franstalige woorden was anders toch wel heel kort he 😉

Zijn eerste Nederlandse woordjes:

– paard,
– wawa (voor hond),
– auto,
– op,
– die,
– dat,
– kijk,
– oort (voor ‘luister’ en de daarbijhorende vinger aan zijn oor),
– neen,
– papa,
– koek,
– danku (beleefde jongen hoor ;-),
– boek,
– tut,
– kaka,
– eik (van eikes, volgt meestal na het woordje kaka om aan te geven dat hij ‘kaka’ heeft gedaan),
– njam (al wrijvend over dat buikje van hem als hij iets lekkers eet).

Ik vergeet misschien nog woordjes maar dat zullen wel de meest courante woordjes zijn van het moment.

Zijn favoriet speelgoed?

Voor het ogenblik is hij fan van zijn ‘Little Tikes – auto transporteur’, hij parkeert de grote auto’s erin, neemt ze mee op wandel of smijt met de auto’s in kwestie. Verder is die camion groot genoeg om op de gaan zitten. Mijnheer vindt het dus geweldig om de camion ook als loopfiets te gebruiken.

Het grote Bumba zoekboek doet het hier ook zeer goed. Hij zou willen dat ik een hele avond uit dat boek voorlees. Encore, encore, encore,… zegt hij dan. Is het heel erg als ik toegeef dat ik dat boek een beetje beu gezien ben ook al weet ik dat dit heel goed is voor zijn ontwikkeling? Oeps!

Verder doe je hem ook veel plezier met de stofzuiger. Zet hem aan en hij wandelt er het huis mee rond. Dat heeft hij niet van zijn mama of papa. Handig! Hoor ik je denken… toch zou ik hem nog niet durven uitzenden als huishoudhulp. Hij durft de hoekjes wel eens te vergeten 😉

Bad parenting

Ik pleit schuldig. Ik ben zo een mama die een Bumba filmpje opzet om hem kalm te houden. Dat werkt hier altijd! Van zodra hij de soundtrack hoort begint hij te dansen, nog zo iets dat hij enorm graag doet en waar ik echt van kan genieten.

Het begon dus allemaal met een simpele Google zoekopdracht…

Wat je kind al dan niet moet kunnen leek me al snel nutteloze informatie. Elk kind is anders en ontwikkelt zichzelf op zijn eigen manier. Maar wat ik wel onthouden heb uit die zoekopdracht is iets dat ikzelf nog te weinig toepas in mijn opvoeding. Ik geef het jullie graag mee en noteer het even zodat ik het zelf niet zou vergeten.

– Slecht gedrag negeren
– En dus goed gedrag belonen
– Emoties omschrijven zodat hij zelf begrijpt hoe hij zich voelt.

Meer info hierover? Check de Kind&Gezin website.

2 thoughts on “Ontwikkeling van mijn baby – 17 maand

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.