Mama

De eerste hapjes, waar moet je op letten?

De eerste hapjes, waar moet je op letten?

De eerste keer dat je je baby vaste voeding geeft, het blijft een spannend moment. Ik weet nog dat ik dat eerste hapje bij Mattéo, kost wat kost, zelf wou geven. Hij was 5 maand, kreeg nog gedeeltelijk borstvoeding en ging overdag naar de crèche. Ik vroeg aan de crèche om te wachten met vaste voeding tot ik hem zelf klaar vond om daar groentepap te krijgen.

15 januari 2017, Mattéo was die dag exact 5 maand oud. Ik begon, zoals vele ouders, met een wortelhapje. De 4 eerste hapjes verliepen vlot, daarna was het genoeg en wou hij zo snel mogelijk zijn melkje in de plaats.

Mattéo’s eerste hapjes – 5 maand oud

Wat ik toen niet wist is dat het heel normaal is dat je kindje de eerste keer maar enkele hapjes proeft. Het gaat er bij die eerste keren niet om dat hij een volwaardige maaltijd binnenkrijgt maar eerder om de gewenning. Je kindje krijgt te maken met een heel nieuwe smaak en textuur in zijn mondje.

Gezien ik binnenkort met Maxime opnieuw in de wondere wereld van die eerste hapjes duik, vond ik het leuk om voor mezelf en voor jullie even op te lijsten waar je best op let.

Maxime stopt momenteel nog liever zijn handjes in zijn mondje.

Leuk om weten en waar moet je op letten bij die eerste hapjes?   

  1. Vanaf 4 maanden kan je in principe van start gaan met de eerste hapjes. Wanneer je uitsluitend borstvoeding geeft, raden ze aan om pas vanaf 6 maand te starten. Jij voelt je kindje het beste aan, oordeel dus vooral zelf wanneer hij of zij er klaar voor is. (Tenzij je pediater er, om medische redenen, anders over beslist).
  2. Tot 6 maanden is borst of flessenvoeding nog steeds de belangrijkste voeding voor je kindje. De eerste hapjes zijn dus pure oefenhapjes. Verwacht niet dat jouw kindje meteen zijn bordje leegeet en bied nog steeds evenveel melk aan.
  3. Eetgewoontes worden op jonge leeftijd gecreëerd. Door hem nu al gezond en gevarieerd eten te geven leg je de basis voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon.
  4. Begin met groentepap. Wist je dat kinderen die beginnen met groentepap een grote kans hebben om later meer groenten te eten dan kinderen die starten met fruit? Dat blijkt uit onderzoek. Je kindje heeft namelijk een aangeboren voorkeur voor zoete smaken.
  5. Begin met pure, gepureerde zachte groenten. De enkelvoudige smaken helpen je kindje de echte smaak van groenten te leren herkennen en waarderen.
  6. Het aanbieden van nieuwe voeding doe je best stap voor stap. Start daarom met 1 groentesoort per keer en trek daar telkens 3 dagen voor uit. Dit om de nieuwe smaken te leren kennen en appreciëren. Bv. courgette gedurende 3 dagen, dan wortel gedurende 3 dagen, dan bloemkool gedurende 3 dagen…
  7. Vergeet niet aan de groentepap twee koffielepeltjes vetstof (olijfolie, koolzaadolie, boter, …) toe te voegen.
  8. Na ongeveer 2 weekjes zal je merken dat dit vlot begint te lopen. Dan kun je ook fruitsmaken introduceren en de groentepap aanvullen met gemixte aardappelen, rijst of pasta.
  9. Voeg geen zout of scherpe kruiden aan eigen bereidingen toe.
  10. Wil je weten of je kindje klaar is om vaste voeding te krijgen? Kijk of je kindje zijn of haar mondje opent wanneer je iets naar het mondje brengt. Kan hij gericht naar iets grijpen? Kijkt hij geïnteresseerd naar jouw mond als je iets eet? In de meeste gevallen is je kind nu klaar voor zijn/haar eerste hapje(s)!

Heb je even geen tijd of goesting om de groente of fruithapjes zelf te maken?

Neem er dan met een gerust hart een Olvarit potje bij. Deze zijn perfect, per leeftijdscategorie, aangepast aan de noden van jouw kind. Zo zitten er alleen pure ingrediënten in hun potjes, waarbij altijd één groente- of fruitsoort duidelijk op de voorgrond aanwezig is. Er zit zoveel van in een potje, dat je kindje het duidelijk herkent en proeft. Bovendien wordt er geen zout of andere onnodige toevoegingen gebruikt bij de bereiding van Olvarit, de maaltijden en fruit bevatten alleen suikers die van nature in de ingrediënten voorkomen.

Succes!

 

Advertisement

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.