Mama

Brief aan Maxime voor zijn eerste verjaardag

Liefste Maxime, Maximinou, Maxje

Ik kan het bijna niet geloven, je bent vandaag 1 jaar geworden.

Ik zie me daar nog altijd zitten in dat restaurant, te lunchen met een vriendin, toen plots mijn water brak en we onze lunch voor bekeken hielden. Geen dessert meer voor ons maar een belletje naar jouw papa om alles stilletjes in gereedheid te brengen omdat jij, vanaf die dag, had besloten onze wereld nog wat mooier te maken.

De eerste maanden had ik het niet makkelijk.

De borstvoeding verliep heel moeizaam en ik kon mijn aandacht tussen jou en je broer doorheen de vermoeidheid en de pijn moeilijk plaatsen. Ik heb me toen heel vaak schuldig en ongelukkig gevoeld maar ik hield vol. Maxime, ik hield vol dankzij jou en ik wil dat je dat weet. Jouw karakter en kracht kwamen toen al naar boven. Nog maar enkele weken oud en al snel was het duidelijk dat jij een gelukkige baby was, een optimist, een vechter. Je gaf me de kracht om door te zetten, jouw blijheid en vechtlust straalde je op me af en ik wil je daarvoor bedanken. Want het was het allemaal waard. Ik ben nu gelukkiger dan ooit tevoren!

Maxime,
Mijn laatstgeborene, mijn kleinste zoon, de grappigste kleine broer,

jij maakt van ons leven al 1 jaar lang één groot feest. Want wat heb jij ons al prachtige, grappige en unieke momenten bezorgd met de bijna permanente breedste baby glimlach en die guitige pretoogjes van jou.

Diezelfde glimlach bleef trouwens tot enkele dagen geleden tandloos, je eerste tandjes komen (eindelijk) piepen. ‘Bad timing’ want wij vertoeven momenteel in Toscane en jij lijkt er wel wat last van te ondervinden waardoor je niet altijd optimaal kan genieten van onze vakantie zoals jij dat anders, op zijn Maxime’s, voor de volle 110% zou doen. Een gelukkige baby, zo omschrijf ‘ik’ en ‘je omgeving’ je al van bij het prille begin. Je wordt ook wel vaak ‘de altijd lachende baby’ of ‘de baby met de breedste glimlach’ genoemd. Een heerlijk kind ben jij!

Achter die brede glimlach schuilt ook een actief mannetje, één met tonnen energie. Een baby met poeder in zijn gat, eentje die nooit stil kan zitten. En wanneer iets niet naar jouw zin is dan kan je die keel van jou ook wel fameus openzetten. Ohwee als mama of ook vaak jouw broer je iets uit de handen nemen. Dan komen er serieus wat ontevreden decibels uit jouw lang maar smal babylijfje. In de crèche sta je daar ook al om gekend, ze horen van ver wanneer Maxime ontevreden is.

Hoewel jij een hele dag door zou eten (net zoals jouw broer) is er van babyvet weinig te merken. Die calorieën die jij binnen werkt train jij er binnen de kortste keren terug af door razendsnel het huis rond te kruipen, je overal aan op te trekken, overal op en over te kruipen en sinds kort ook (wanneer je het zelf niet door hebt) enkele seconden alleen recht te blijven staan en zelfs een ongecontroleerd stapje te zetten. Niets in huis is nog veilig, je trekt aan alle kabels, alles wat binnen handbereik is trek je de grond op, je bijt op elke schoen die je maar kan vinden (ja je wist er ook net de schoen uit te pikken waar ik nog maar pas mee in de hondenpoep was gelopen – maar ok, ik troost me met het feit dat jouw immuunsysteem nu echt wel op punt staat),

Verder ben je echt een plantrekker. Wanneer je een doel voor ogen hebt dan ga je ervoor zonder om te kijken. Jij lijkt niet snel iemand nodig te hebben en bent niet snel bang (behalve van de robotstofzuiger dan, wanneer je die per ongeluk laat draaien en die op jou afkomt). Wanneer je jezelf bezeert dan wil je wel even troost bij mama maar dat mag ook niet te lang duren. Duurt het te lang naar jouw goesting dan duw je me gewoon weg. Hetzelfde met de knuffels. Je bent een knuffelaar, maar één van het korte type. Laat mij maar snel terug ravotten mama!

Je hebt al een serieus karaktertje en een eigen wil. Jouw papa en ik hebben al ontelbare keren het volgende tegen elkaar gezegd: “Met hem gaan wij onze peren nog zien!”.

Wel lieve schat, wij zijn er inderdaad van overtuigd dat jij het ons niet makkelijk gaat maken. Maar er zijn ook nog andere zekerheden. Jij bent en zal altijd ons zonnetje in huis zijn, diegene die ons elke dag aan het lachen zal brengen.

Ik sluit af met een wens,

Wij hopen dat jij opgroeit tot een liefdevolle man, een man met heel veel respect, plichtbewust en behulpzaam. Een man met het hart op de juiste plaats, een familieman, een optimist en iemand die de kleine gelukjes in het leven weet te herkennen en te appreciëren. En ‘last but not least’, een man die zijn glimlach en humor nooit verliest!

Je zal het snel merken, je gaat opgroeien in een liefdevol gezin. Eentje die open staat voor heel wat zaken, eentje die niet snel zal oordelen, een gezin die geen enkele conversatie uit de weg wil gaan omdat communiceren hier centraal staat en iedere gevoelens geuit en geplaatst mogen worden, een gezin waar liefde getoond en geuit wordt, hier worden ook woorden gewisseld, zijn we ook soms kwaad op elkaar, maar hier leggen we discussies bij en zeggen we ‘sorry’. En bovenal, hier zeggen we ‘Ik zie je graag’.

‘Wij zien je graag Maxime!’. Bedankt voor dit fantastisch jaar! Dat er nog vele mogen volgen.

Fijne verjaardag lieve schat!

Maman

Instagram, eerste verjaardag