Mama, Zwangerschap

7 niet alledaagse tips aan zwangere vrouwen

Vanaf het moment dat je zwanger bent lijkt het wel alsof je een ‘Post-it’ op je hoofd hebt plakken met het zinnetje “Geef mij tips en advies, ik word mama!”. Hoe goed die tips van jouw vrienden, familie en zelfs onbekenden ook bedoeld zijn, ze kunnen die soms beter voor zichzelf houden.

“Geniet ervan want het gaat zo snel!”. Tuurlijk dat je ervan moet genieten maar genieten is niet aan elke zwangere vrouw gegeven. Een vrouw die net daarvoor over de pot heeft gehangen zal je niet dankbaar zijn. “Ga je borst- of flessenvoeding geven?” vraagt de andere persoon die al een duidelijke mening heeft klaarstaan. “Leg je baby meteen op zijn eigen kamer want anders gaat hij/zij daar nooit willen slapen”   OF   “Oh dat is zeer duidelijk een jongetje” zegt die onbekende met zijn hand op mijn buik. Wat?!? Kan je 1, alsjeblief je hand van mijn buik weghalen, en 2 uitleggen waar je die theorie vandaan haalt?… ik kan nog even doorgaan.

Gelukkig kreeg ik ook enorm veel goede tips en advies mee. Ik zocht die zelfs op, las veel boeken, schuimde artikels af op het internet. Het is wel zo dat dezelfde tips vaak terugkomen. Vandaag probeer ik niet alledaagse tips mee te geven waar ik persoonlijk enorm veel aan gehad heb.

7 tips die ik zelf heb toegepast en alle zwangere vrouwen aanraad.

 1. Zoek lotgenootjes (mama’s die voor dezelfde maand uitgerekend zijn) en start samen een Facebookgroepje op.
  Via baby.be kwam ik op een forum terecht. Forumtopic ‘uitgerekend voor augustus 2016’ sprong me meteen in het oog. We begonnen te babbelen, leerden elkaar kennen en besloten een Facebookgroepje op te starten. Ondertussen telt ons groepje 39 mama’s met baby’s die voor dezelfde maand uitgerekend waren. Het is een hecht groepje geworden waar enorm veel gedeeld wordt: onze zorgen tijdens de zwangerschap, huidige zorgen, mijlpalen, trotse momenten, baby-dates,… het hoort er allemaal bij. Deze tip staat op n° 1 omdat ik hier zelf enorm veel aan gehad heb tijdens mijn zwangerschap. De dag van vandaag vind ik nog veel steun bij deze prachtige mama’s. Daarenboven heb ik er al voor gezorgd dat Mattéo zeker 38 BFF’s heeft voor het leven ;-).
 2. Neem een extra maand ouderschapsverlof bovenop jouw 15 weken zwangerschapsverlof.
  Als het werkgerelateerd en financieel haalbaar is voor je zou ik dat zeker doen. Bevallen van een kindje dat is een serieuze beproeving. Je lichaam maakt fysiek en emotioneel heel wat mee. Hoe vaak ze ook zeggen dat je van elk moment moet genieten leek me dat de eerste twee maanden niet altijd goed te lukken. De 3e maand begon ik mij pas goed te voelen in mijn nieuwe rol. Mattéo en ik waren bijna op elkaar afgestemd. Ik begon steeds meer te genieten, durfde al eens buiten komen. Ik mag er niet aan denken dat ik mijn baby’tje op dat moment, het moment waar alles begon goed te gaan, al in de handen moest droppen van de crèche mama’s.
 3. Ga op babymoon!
  Baby- wat? Een ‘honeymoon’ of ‘huwelijksreis’ maar dan voor zwangere vrouwen en papa’s in spe. Je hoort het vaak, “spendeer quality time met je partner, nu het nog kan!”. Die tip is echt waardevol. Natuurlijk kan je nog tijd doorbrengen met je partner als je kinderen hebt. Maar dat zal niet meer in een opvlieging gebeuren en daar komt een hoop geregel bij kijken. Boek dus samen een reisje, maak leuke foto’s van die zwangere buik in een prachtige setting en filosofeer samen over dat prachtig wezentje in je buik: hoe gaat hij/zij eruit zien, welke karaktereigenschappen zal hij/zij overnemen, wat gaat hij/zij later worden?… Heerlijk!
 4. Gebruik die eerste crèchedag om samen met je partner iets leuk te doen.
  Tranen met tuiten heb ik gelaten toen die 1e crèchedag steeds dichterbij kwam. Mijn lief klein wondertje achterlaten in een voor hem vreemde omgeving… die gedachte is als mama onnatuurlijk en zeer pijnlijk. Ik wist van mezelf dat ik die dag niet veel waard ging zijn op het werk. Ik had ook niet bepaald goesting om die eerste werkdag al wenend door te brengen. De laatste maanden draaide in het kader van Mattéo en was er voor ons als koppel weinig ruimte voor een goede babbel of genegenheid. Wij gebruikten die eerste crèchedag dus om onze “schade” in te halen, maar ook voornamelijk om onze gedachten die dag te verzetten. Nadat we Mattéo samen hadden afgezet zijn we uitgebreid gaan ontbijten. Vervolgens hadden we een privé wellness afgehuurd. Helemaal ontspannen zijn we nog snel wat gaan shoppen, voor Mattéo uiteraard ;-). Het heeft ons deugd gedaan! Al moet ik toegeven dat ik nog nooit zo snel klaar was met winkelen. Ik wou Mattéo gaan ophalen in de crèche.
 5. Pin je niet vast aan de uitgerekende datum.
  Zoals je in mijn vorige blogposts al kon lezen ging ik overtijd. Die uitgerekende datum was heilig en de teleurstelling des te groter toen bleek dat ik overtijd ging. Ik heb me voorgenomen om bij een volgende zwangerschap niet meer zo gefocust te zijn op die uitgerekende datum. Wist je dat amper 4% bevalt op zijn uitgerekende datum?
 6. Organiseer een babyborrel.
  Na de geboorte van je kindje ben je moe, ligt je huis op stelten, voel je jezelf niet altijd lekker en is het vaak een ‘sweatpants, messy bun, no make-up’ dagje. Niet bepaald het soort dagje waar je volk over de vloer wil hebben. Ik wou thuis genieten van mijn prille gezinnetje en daarom hebben wij voor een babyborrel gekozen. Natuurlijk komen de beste vrienden en dichte familie al eerder op bezoek. Maar daar had ik ook geen enkel probleem mee. Ik vond het zelfs geweldig om af en toe volk te zien. Met de babyborrel wou ik enkel vermijden dat ik elke avond bezoek had… tante Mariette, buur Charel en de vriendin van een vriendin van mijn oma waren zeer welkom op de babyborrel. Ondertussen hadden wij lekker tijd om te genieten van ons prille gezinnetje.
 7. Koop niet alles nieuw.
  Ik denk dan zowel aan zwangerschapskledij als aan de babyuitzet. Het is verleidelijk om alles nieuw te kopen maar sommige zaken kosten echt een fortuin en kan je op een tweedehandswebsite makkelijk, in perfecte staat, aan de helft van de prijs vinden. Durf ook rond te vragen! Mijn collega gaf me bijvoorbeeld een zak vol zwangerschapskledij. Daarnaast heb ik uiteraard enkele mooie stuks gescoord maar de basics kwamen van H&M en met haar volle zak kon ik mij bijna 9 maand elke dag anders kleden.


Er zijn ook enkele zaken die ik niet gedaan heb en waar ik een beetje spijt van heb. Bij een volgende zwangerschap neem ik onderstaande tips dus ook mee:
– Neem een kort filmpje van de 1e echografie en eventueel van de daaropvolgende.
– Hou een kleine dagboek bij met hoe je je voelt per maand.
– Neem elke maand een foto van je groeiende buik, op dezelfde plaats en in dezelfde positie. Wanneer de baby er eindelijk is neem je diezelfde pose weer aan voor een foto met de baby op je buik. De fotomontage die je achteraf maakt is geweldig.

4 thoughts on “7 niet alledaagse tips aan zwangere vrouwen

 1. Veel zaken zijn herkenbaar voor mij ook! Vooral de handen van vreemde mensen die op mijn buik verschijnen! En iedereen dat zegt… Geniet maar! Ik ben de eerste 12 weken ziek geweest… en
  Nu al 2 maanden weer mega ziek! Nog 5 weken te gaan en die lijken eeuwig te duren en mega zwaar te worden! (Dat klopt voor mij wel volledig) dat laatste maand het zwaarst is! Aftellen dus! Xxx

  1. Oh! Ik leef met je mee 🙂 Maar je zal zien dat dit het allemaal ZO waard is. Niks mooier als uw eigen kind in de armen sluiten en zien opgroeien. Heel veel succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.