Zwangerschap

10 verschillen tussen die eerste en die tweede zwangerschap

Je hoort het wel vaker; de ene zwangerschap is de andere niet. Dat kan ik beamen. Maar los daarvan is jouw beleving ook helemaal anders bij een tweede zwangerschap. Ik heb namelijk al een energiebommetje lopen in huis en dat maakt dat ik deze zwangerschap op bepaalde vlakken al sowieso anders beleef. Maar laat ik het niet allemaal op mijn bommetje steken, ik merk in het algemeen gewoon veel verschillen op met die eerste zwangerschap.

10 verschillen tussen een 1e en een 2e zwangerschap.

1. Minder buikfoto’s

Toen ik zwanger was van Mattéo trok ik elke week een buikfoto. Dat is nu al heel wat minder. Ik probeer wel maandelijks een foto te nemen zodat ik achteraf geen spijt krijg. Deze keer neem ik er ook steeds een stuk fruit of iets anders bij. Dat zou dan de grootte van de baby moeten voorstellen. Een leuke manier om die buik maandelijks vast te leggen.

12 weken zwanger buikfoto limoen16 weken zwanger buikfoto advocado
Benieuwd naar de komende buikfoto's? Je kan het allemaal via mijn instagram account volgen.

2. Minder tijd voor kwaaltjes

Moe? Hoofdpijn? Misselijk? Dan wil je maar 1 ding en dat is gewoon even in de zetel ploffen en die ogen dicht doen. Niets van! Daar gaat Mattéo niet mee akkoord. Spelen mama!

Als je al een kindje hebt lopen is er dus geen tijd om je ziek te voelen. Die kwaaltjes zijn in geen enkele baby/peutertaal uit te leggen. Knopje omdraaien en spelen dan maar.

3. Het gaat allemaal veel sneller

Ik ben vandaag al 19 weken +1 dag, volgende week zit ik gewoonweg al op de helft van deze zwangerschap. Dit is te gek voor woorden. Alles gaat zoveel sneller. Bij Mattéo had ik de indruk dat het een eeuwigheid duurde voor ik die 20 weken had bereikt. Het is pas erna dat alles snel ging… dat belooft dus voor de komende weken!

Al een geluk dat ik op die ene app kan rekenen die er mij wekelijks aan herinnert hoeveel weken ik juist zwanger ben.

4. De aankondiging…

Ik was deze zwangerschap iets minder enthousiast om het aan mijn bazen te vertellen. Geen idee waar ik voor vreesde. Het is een tweede zwangerschap, er zal twee jaar tussen mijn beide kindjes zitten… niets abnormaal dus. Een kweekkonijn kan ik nog niet genoemd worden 😉 En toch…

Gelukkig was die vrees voor niets nodig!

Een tweede zwangerschap aankondigen verloopt sowieso ook al iets anders, zelfs bij vrienden en familie. Maar ik heb enorm genoten van de manier waarop we het aan mijn familie met kerst bekend maakten en ook hoe we het viraal lieten gaan. Meer daarover in een andere blogpost.

5. Gezond eten?

Hier schaam ik me een beetje over. Tijdens mijn eerste zwangerschap heb ik echt zo hard op mijn eten gelet. Ik dronk voldoende water, at minstens 2 stukken fruit per dag en probeerde de frisdrank zoveel mogelijk achterwege te laten. En nu?… Ik ben er wel bewuster mee bezig, maar toch! Fruit eet ik niet voldoende en ik drink dagelijks wel eens een colaatje,… sorry baby n°2!!! Als die suikertest maar goed komt!

6. Say hello to my (little) belly!

Die buik is inderdaad sneller zichtbaar. Ik denk niet dat mijn buik zoveel dikker is dan bij Mattéo, maar de buikspieren bieden sowieso al wat minder weerstand en mijn buik kwam al vrij snel piepen. Ook mijn navel komt al dag zeggen. Toegegeven… de diastase die ik tijdens mijn eerste zwangerschap opliep wordt er nu niet beter op (in tegendeel) en dat helpt niet bepaald om die buik en navel in toom te houden. Dat wordt sporten na de zwangerschap! En hopelijk ook alles (bijna) terug zoals vroeger krijgen zonder operatie.

7. Minder koopziek

Ik kan het bijna niet geloven maar ik kocht tot nu toe nog… NIETS voor baby n°2. Ik heb heel veel zin om te shoppen maar het komt er gewoon niet van. Online vind ik ook mijn goesting niet. Het wordt weer een zomerkindje dus ik wil zomerse kleertjes maar die leuke zomerkleertjes heb ik helaas nog niet gespot. Wees gerust, ik denk wel dat ik mijn schade binnenkort inhaal.

8. Hmmmmm ZEN

Ik ben deze zwangerschap veel maar dan ook VEEL rustiger. Ik weet precies wat er mij te wachten staat en heb dus ook minder stress.
Aan de bevalling denk ik bewust nog niet want dat zou me dan wel weer stress bezorgen met die horrorbevalling van mij. Deze bevalling wil ik wel anders aanpakken. Ik bereid me hier dus best op voor. Maar dat kan nog even wachten denk ik dan.

Ook de kamer, geboortekaartjes, doopsuiker en geboortelijst lijken nog even zorgen voor later. Terwijl ik bij Mattéo de kamer absoluut klaar wou hebben tegen de geboorte, zullen we er nu pas aan beginnen als baby 2 er effectief is. Mattéo heeft 8 maand op onze kamer geslapen in de co-sleeper. Een gemak als je borstvoeding geeft! Gezien ik het graag op dezelfde manier wil aanpakken voor baby nummer 2 heb ik ook geen haast meer bij die kamer.

En eigenlijk is de kamer voor baby nummer 2 al klaar. Wij plannen Mattéo naar de logeerkamer te verhuizen. We moeten de logeerkamer dus volledig transformeren. Maar we laten Mattéo, na de geboorte van zijn broertje of zusje, eerst nog 8 maanden genieten van zijn eigen kamer alvorens hij naar een groot bedje verhuist.

9. Waar is die weegschaal?

Hoeveel extra kilo’s ik al ben bijgekomen? Euh… wacht even! Ik moet op zoek gaan naar die weegschaal.

Absurd dat ik u daar nu geen antwoord op zou kunnen geven! Want die eerste zwangerschap hield ik alles zorgvuldig bij. Ik stond toen regelmatig op de weegschaal.

10. Ongeduldig? Ik?

Ongeduldig om die baby te ontmoeten? Nog niet 🙂 Begrijp me niet verkeerd, ik ben enorm benieuwd naar baby n°2… maar ik heb gewoon meer geduld nu. Ik geniet nog eventjes van ons gezinnetje van 3. Nog even alle aandacht voor Mattéo. Oh ja, waarschijnlijk ga ik tegen week 30 op mijn woorden terugkomen hoor. Dan gaat die baby er niet snel genoeg kunnen zijn.

 

Heb je die tweede zwangerschap ook anders ervaren? Vertel het mij!

 

6 thoughts on “10 verschillen tussen die eerste en die tweede zwangerschap

 1. Herkenbaar ? Bereid je maar voor op de laatste week waarin je begint te huilen dat jullie binnen afzienbare tijd niet meer met drie zijn ? Maar het komt allemaal goed! Het gevoel van een eerste was anders maar bij een tweede niet minder mooi daarom ? en ik duim voor een goede suikertest en zo niet val je daarna des te makkelijker af haha. Genieten maar!

 2. Zwangerschap 1: veel foto’s, kamer af op 3 maanden, doopsuiker en kaartje beslist op 4 maanden, geboortelijst aangemaakt op 4,5maand, perfect voorbereid. De naam lag vast van toen ik 10 jaar oud was.
  Zwangerschap 2: Nog 1/3de van de foto’s, kamer half afgewerkt bij de geboorte, Kaartjes en doopsuiker beslist op 7 maanden. Naam beslist op 7 maanden.
  Zwangerschap 3: 7 maanden zwanger…. “hebben wij eigenlijk al een foto van de zwangerschap? “. De kamer….” ja er staat een kast en een bedje. Dat zal wel volstaan”
  Op 8 maanden “zouden wij eens geen doopsuiker beginnen maken en een kaartje vastleggen? ” Oh ja en 2 weken voor de bevalling “schat, we gaan nu eindelijk wel eens een naam moeten beslissen want we moet de doopsuiker en het geboortekaartje nog maken”
  1 dag voor de bevalling “schat, trek nog eens snel een foto van mij in de tuin met je smartphone anders hebben we maar 1 foto van de hele zwangerschap”

  Oh ja… nog een gouden tip… als je nu tijd hebt voor die babykamer zou ik er gebruik van maken. Want eens baby 2 er is, zal de drukte veel meer toenemen dan gewoon maar x 2.
  Wij dachten ook het huis pas te schilderen na de geboorte van baby2 omdat ik toch enkele maanden thuis was en dus veel tijd zou hebben… NOT! 😉

  1. Haha! Exact!!! En inderdaad, misschien moeten we eens aan die kamer denken. We hebben het behang voor in de kleinste kamer al een maand liggen en doen er nu al niks mee. Alleen staat er in die 2e kamer nog een dubbel bed en dergelijke omdat die als logeerkamer dient. Ik wou daar nog zo lang mogelijk gebruik van maken. Maar misschien is het wel een idee om al te schuren en te verven… 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.