Mama, Relatie

Zo hou je pit in je relatie na kinderen

Laat het duidelijk zijn, ik ben geen relatie-expert of therapeut. Maar feit is dat elke relatie, op de één of andere manier, onder druk komt te staan eens er kinderen bijkomen. Je moet een nieuw evenwicht zoeken, je moet je aandacht verdelen en je bent moe… heel moe en dus ook prikkelbaar. Dat ervaren wij dus ook (zelfs met 1 kind). Om elkaar niet uit het oog te verliezen hebben we al een paar kleine dingen ingelast die onze relatie ten goede komen. Maar het kan nog beter…

Omdat een goede relatie zorgt voor een goede opvoedingsbasis, een veilige en warme thuis voor je kroost en omdat ik dit alles ontzettend belangrijk vind, deel ik graag mijn tips. Nogmaals, wij zijn niet perfect, ook bij ons kan het beter… maar als ik vanuit onze persoonlijke ervaring al wat ‘zoekende ouders’ kan helpen, dan is mijn missie geslaagd. Hier gaan we dan:

1. Verlies elkaar niet uit het oog

Het is meer dan normaal dat je die eerste weken alleen oog hebt voor dat kersverse baby’tje. Alles is nieuw, je bent met verstomming geslagen dat jij dat perfect wezentje geproduceerd hebt, je bent enorm trots en je wil die mini zoveel mogelijk bij jou houden. Maar vergeet niet dat je dat baby’tje niet alleen hebt gemaakt. Maak dus tijd voor elkaar en verlies elkaar niet uit het oog. Hier moet je in principe elke dag op letten. Maar onze maandelijkse ‘datenight’ is echt een aanrader om daar bewuster mee om te gaan.

De trouwe lezers weten het ondertussen al… elke eerste vrijdag van de maand kan je ‘DATENIGHT’ aflezen op onze kalender. Dat woordje staat er in het vet en in hoofdletters opgeschreven. Wij weten dus dat we die avond moeten vrijhouden. Onder het woordje ‘DATENIGHT’ vind je, afhankelijk van de maand, mijn naam of die van mijn man terug (de organisator dus). Jup! De ene maand verras ik mijn man en de andere maand is het aan hem. Zo blijft het spannend en zo blijf je moeite doen voor elkaar.

2. Communicatie

Blijf praten met elkaar. Een klassieker die in eender welke relatie van essentieel belang is, of je nu kinderen hebt of niet. Maar ik vind het dus super belangrijk om te blijven praten en zeker om te luisteren naar elkaar (principe van communicatie).

Ik ben nogal verslaafd aan mijn smartphone. Vaak betrap ik mezelf erop (of mijn partner betrapt mij) dat ik verdiept ben in mijn smartphone terwijl mijn man tegen mij spreekt. Uiteraard volg ik zijn verhaal dan maar voor de helft en is hij kwaad, terecht! Een werkpunt voor mij.

 

3. Blijf aan jezelf werken

Ok, ik geef het toe! Het is fijn om op zondag een hele dag in pyjama te blijven, je niet te schminken en gewoon te doen waar je zin in hebt (in de mate van het mogelijke want dat is na de komst van een kind ook niet meer vanzelfsprekend). Maar maak hier geen gewoonte van. Het is niet omdat je partner het aanvaardt en beweert dat je even mooi bent in je slodder pyjama en zonder make-up (“hoe lief!”), dat je geen moeite meer moet doen. Ik vind het belangrijk dat je als koppel moeite blijft doen voor elkaar. Trouwens, voel jij jezelf ook niet beter wanneer je mooie kleren aantrekt en een beetje make-up opdoet? Precies!
Je gaat toch ook niet in pyjama en onopgemaakt naar een eerste date… waarom zou je die moeite dan voor je vriend/man niet meer doen?

4. Uitstapjes met het gezin

Probeer ook samen met het gezin wat uitstapjes te plannen. Ik heb gemerkt dat thuisblijven voor heel wat frustraties kan zorgen. Je bent dan een hele dag aan het jongleren tussen het huishouden en de zorg voor je kind. Dus geraak je gefrustreerd omdat je de indruk krijgt dat je van de ene huishoudelijke taak naar de andere holt. Je kind is vaak ook ‘lastiger’ omdat ook hij/zij buitenlucht nodig heeft. Resultaat = je werkt je frustraties uit op je partner. Wij proberen elk weekend eens weg te zijn. Zijn we toevallig eens een hele dag thuis, want dat moet soms ook gebeuren, dan is de regel dat we sowieso allemaal samen de hond uitlaten zodat we die frisse neus gehaald hebben.

5. Aanvaard elkaars negatieve kantjes en focus op de positieve

Ik doe het veel te weinig, een compliment geven. Mijn man doet heel veel goede dingen maar ik zie vaak alleen de negatieve zaken. In de heet van de strijd gooi ik er dan alles uit. Je kan de gevolgen al raden. Ik kan je dus alleen maar aanraden om dat NIET te doen. Steek niet teveel energie in die negatieve puntjes… niemand is perfect (nee, jij ook niet) en het kost je alleen maar energie. Ben je het echt beu dat hij die kousen weer naast de wasmand gegooid heeft? Zeg het hem dan op een moment dat je zelf rustig bent. Alles zit in de manier waarop je dingen aanbrengt. De kans dat hij je een zaag noemt en er weer een ruzie ontstaat is meteen gehalveerd ;-). Ik hoorde eens dat je elkaar minstens 1 compliment per dag moet geven. Dat moet ik dan maar eens implementeren.

6. Maak duidelijke afspraken en help elkaar

Ga er niet vanuit dat je partner je gedachten kan lezen. Heb je graag dat hij eens opstaat voor de kleine, zeg het hem dan, spreek dat op voorhand af. Wil je dat hij meer luiers ververst of ook eens een flesje geeft? Ook hier kan je afspraken rond maken. Jullie hebben dat kind samen gemaakt, jullie hebben er normaal gezien ook samen voor gekozen, er is dus geen enkele reden om er niet samen voor te zorgen.

Hier thuis zijn de taken redelijk goed verdeeld. In de week geeft mijn man meestal het eerste ochtendflesje. Ik zorg dan weer dat Mattéo propere kleren aankrijgt en “tijdig” in de crèche geraakt. In het weekend hebben wij een beurtrol afgesproken. Zaterdag is mijn uitslaapdag. Ik ben echt geen ochtendmens, deze dag is dus heilig voor mij! Wanneer Mattéo op zaterdag wakker wordt gaat mijn man er dus mee naar beneden en blijf ik nog lekker verder dutten. Op zondag is het dan weer mijn beurt om op te staan. Mijn man is vaak moediger, die staat mee op om te gaan fietsen. Maar dat laatste is dan weer heilig voor hem ;-).

7. Spreek elkaar niet tegen voor de kinderen

Dit is een afspraak dat wij al gemaakt hadden toen er alleen sprake was van ‘pépite’ (Pépite was het koosnaampje van Mattéo in de buik). Hoewel deze afspraak van groter belang wordt eens de kinderen alles goed begrijpen en zelf kunnen praten, proberen we dit nu al toe te passen. Wanneer ik het niet eens ben met de beslissing van mijn man omtrent onze zoon, laat ik dat ook niet blijken in zijn bijzijn. Ik probeer het even voor mezelf te houden en spreek mijn man daar later over aan, wanneer ik alleen met hem ben. Een kind opvoeden is veel makkelijker wanneer beide ouders aan het zelfde zeel trekken.

8. En de seks dan?

Ik dacht het wel dat je op zoek zou gaan naar dat ene puntje in mijn tips. We moeten het niet onder stoelen of banken steken… seks binnen een relatie is en blijft een belangrijk punt. Toch blijft seks na het krijgen van kinderen heel taboe. Het is weinig koppels gegeven om de draad in hun seksleven, een maand na de bevalling, terug op te pikken alsof er niets gebeurd is.

Aan de man die dit leest, een bevalling is een niet te onderschatten ingreep op het lichaam van een vrouw. Niet alleen op fysiek vlak maar ook mentaal gebeurt er heel wat. Daarenboven vergt dat kersvers baby’tje enorm veel van je en ben je die eerste maanden ook extreem moe. Als vrouw staat ‘seks’ dus meestal niet op je prioriteiten lijstje. Gun je vrouw dus alle tijd die ze nodig heeft. Forceer niets! Dat creëert alleen een averechts effect.

Aan jullie vrouwen, gun jezelf de nodige rust, maar weet dat je, eens je er weer klaar voor bent, opnieuw moeite zal moeten doen. Verwacht niet dat het meteen terug zoals ervoor wordt en al zeker niet dat dat vanzelf komt (is dat wel zo dan mag je jezelf echt gelukkig prijzen). Ik vergelijk die eerste keren na de bevalling als een ‘eerste keer’ tout court… Het doet niet bepaald deugd (het kan zelfs echt pijnlijk zijn), er is opnieuw heel veel werk aan de winkel en je moet jezelf dus een beetje forceren. Maar geloof mij, het komt echt wel goed! Oefening baart kunst 😉 Succes ermee!

 

Ik denk dat je met deze 8 basisregeltjes al heel ver komt. Vergeet niet dat elke relatie zijn ups & downs kent. Het gras aan de overkant vergeelt ook als je er geen energie in steekt!

Welke goede tip kunnen jullie meegeven?

 

10 thoughts on “Zo hou je pit in je relatie na kinderen

  1. Wat bij ons een regel is tijdens datenight is dat, wanneer we onder ons dan weg zijn, de avond over ons draait en niet over onze dochter. Wat niet wil zeggen dat ze wordt doodgezwegen of we totaal niet over haar spreken maar we willen in de eerste plaats dan tijd maken voor ons als koppel en tijd maken om elkaar te vragen hoe het gaat met de ander. Om eens naar elkaar te luisteren zonder dat het gesprek moet gaan over flesjes, pampers of dutjes.

  2. Wij hebben de maandelijkse datenight nu al sinds een jaar ingevoerd, en nu ons kleintje op komst is, ben ik er nog meer van overtuigd dat we dat na de geboorte ook moeten blijven doen. (Al zal dat de eerste maanden makkelijker gezegd zijn dan gedaan vrees ik ?) Ik hoop dat ik me niet ga “verliezen” in de verzorging van ons kindje, en mijn man (en mezelf!) ook nog voldoende aandacht ga geven… Leuke tip ook ivm het buiten gaan!

    1. Wij zijn pas laat met die datenight gestart. De eerste maanden kon ik die mini van ons echt nog niet achterlaten ? Maar een datenight thuis (wanneer de mini slaapt) kan ook he. Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.