Balls&Glory: recept @ Home

Balls&Glory: recept @ Home

Wij zijn verlekkerd op de Balls&Glory balletjes of zeg maar ballen want die mannen slaan niet mis met hun portie gehakt op die overheerlijke STOEMP. Covid-19 houdt ons misschien wel in ons kot waardoor een bezoekje aan Balls&Glory uit blijft maar wat houdt ons tegen om het thuis zelf te proberen? AHA! zogezegd, zo gedaan.

Een overheerlijke gehaktbal, gevuld met één van mijn lievelingskazen: Fagotin en de dubbelroom smeerkaas van Maredsous, dit alles omhuld door een krokant laagje paneermeel. Geserveerd op een typisch Belgische stoemp en overgoten met een heerlijke, zoete fondsaus… Geef toe! Je krijgt zelf water in je mond!

Balls&Glory recept

Lovende reacties op mijn Instagram stories en een overduidelijke positieve stemming op de poll zette mij aan het werk. En zo deel ik nog eens een recept met jullie. Klaar?

Ingrediënten voor een Balls&Glory gevoel @ home.

(4 personen)

Voor de gehaktballen:

  • 750g gemengd gehakt
  • 1 sjalot fijngesneden
  • paneermeel (1 a 2 lepels in het gehakt + voldoende voor rond de balletjes)
  • 1 ei
  • peper, zout, cayennepeper (gehakt royaal kruiden)
  • Maredsous Fagotin
  • Maredsous dubbelroom kuipje

Voor de stoemp:

  • 6 grote aardappelen in stukken gesneden
  • 4 grote wortelen in stukken gesneden
  • 400 g diepgevroren erwtjes
  • soeplepel echte boter
  • scheutje melk
  • peper & Zout, Nootmuskaat

Voor de saus

  • 1 ui in stukjes gesneden
  • 1 teentje look
  • 1 wortel
  • 400 ml vleesfond
  • 1 soeplepel perenstroop
  • 1 koffielepel graanmosterd
  • 2 laurierblaadjes en 4 takjes verse tijm

Bereiding

  1. De Balls&Glory gehaktbal: verwarm de oven voor op 180 ºC. Kneed het gehakt samen met alle bovenvermelde ingrediënten (uitgezonderd kazen). Neem voldoende gehakt voor een half balletje in je hand en maak er een kuiltje in. Vul het kuiltje met 1 koffielepel Maredsous dubbelroom en 1 schijfje Maredsous Fagotin van ongeveer 1cm dik. Sluit het balletje met evenveel gehakt en duw het voorzichtig samen. Herhaal deze stap en zorg ervoor dat je 4 mooi gevormde ballen hebt.
  2. Haal de ballen door het paneermeel, zorg dat ze goed bedekt zijn. Tip: maak je handen niet nat. Natte handen zorgen ervoor dat je gehakt sneller openspat tijdens het bakken.
  3. Leg de gehaktballen op een met bakpapier bedekte ovenplaat en schuif ze voor 30 minuten in het midden van je oven. Keer de ballen om de 10 minuten.

  1. De stoemp: schil de aardappelen en wortels. Snijd in gelijke stukken en kook ze samen gaar in gezouten water.
  2. Kook ondertussen, in een aparte kom ook je erwtjes gaar.
  3. Giet de aardappelen en wortelen af eens de gaartijd bereikt is. Stamp deze tot puree. Voeg een scheutje melk, een lepel boter, peper en zout en nootmuskaat toe. Op het einde roer je er de uitgelekte erwtjes door.
  1. De saus: snijd de ui en de wortel in grove stukken, pers er een teentje look door. Verhit wat boter in een pan en bak de ui en wortel samen aan. Giet de fond, tijm en laurier erbij en laat 15 minuten inkoken.
  2. Verwijder de tijm en laurier en pureer met de staafmixer. Roer er vervolgens nog een lepel perensiroop en een kleine lepel graanmosterd door.

Eet smakelijk!

Ps. Wij hadden geen grote ring om onze puree in te serveren en ik wou dat het er goed uitzag. Mijn man had dus weer een gek maar efficiënt idee. En zo stond ik in mijn keuken met een schaar in een plastieken bloempotje. Ik maakte er de perfecte serveer-ring van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *